Lansarea Concursului internaţional de proiecte pentru statuia Regelui Mihai

Duminică, 25 octombrie 2020, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a organizat lansarea oficială a Concursului international de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai care va fi amplasată la Sinaia. Evenimentul s-a desfășurat în Piațeta Regelui Mihai din București.

Au participat din partea domnului Prim-ministru Ludovic Orban și a Guvernului României, domnul Secretar General Antonel Tănase, Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, domnul Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, Prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, domnul Prof. univ. dr. Florin Stănică, Vicepreședintele – Director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, domnul Ion Tucă, din partea Ministerului de Interne, domnul General Locotenent Gelaledin Nezir, artistul Valentin Tănase – creatorul bustului din Piațeta Regelui, inaugurat în prezența Regelui Mihai, în anul 2012 și membri ai Asociației Casa Majestății Sale.

La data la care comemorăm, în fiecare an, ziua de naștere a Regelui Mihai, APPRP a anunțat oficial debutul Concursului adresat artiștilor plastici din România și de peste hotare pentru realizarea primei statui dedicate Regelui, la Sinaia. Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de Mareșal al Armatei române (1945), în mărime naturală.

„Regele Mihai I a fost unul dintre marii noștri oameni de stat. Și-a dedicat întreaga viață României și poporului roman. O personalitate unică în istoria noastră care, prin exemplul personal, ne-a arătat cât de importante sunt întărirea democrației și a libertăților cât și respectul legii și al instituțiilor statului. Să ne inspirăm din forţa şi curajul Regelui Mihai şi ale martirilor acestui neam şi să avem puterea să învăţăm din istorie pentru a reuşi, împreună, să construim un viitor mai bun pentru ţara noastră”

Dl. Antonel Tănase, Secretar General al Guvernului

Statuia va fi amplasată la Sinaia și va fi dezvelită în 25 octombrie 2021, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Regelui, în baza protocolului semnat între APPRP, Primăria Orașului Sinaia și Ministerul Culturii. Va fi primul monument dedicat Regelui Mihai, în acest oraș care ocupă un loc aparte în destinul său.

„O competiție internațională este cel mai bun mod prin care se poate găsi soluția cea mai inspirată pentru realizarea statuii Regelui. Cred că provocarea acestui concurs nu este numai aceea de a surprinde trăsăturile fizice și caracterul Regelui Mihai, ci și năzuințele sale și ceea ce a însemnat pentru modernizarea României. Când vorbim despre Regele Mihai nu discutăm despre un Rege care a avut o țară, ci despre o țară care a avut un Rege. Este bine că s-a ales ca statuia să fie din bronz, un material puternic și trainic, așa cum este, în inimile și în mințile noastre, Regele Mihai.”

Prof.univ.dr. Marian Moiceanu, Rector UAUIM

Statuia Regelui Mihai este unul dintre primele proiecte ale Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș. Înființată în anul 2019, Asociația are misiunea de a proteja și revitaliza Domeniul Regal Peleș și de a promova patrimoniul acestuia, la nivel internațional.

Cerințele detaliate ale concursului sunt publicate pe site-ul Asociației, patrimoniupeles.ro

Evenimentul de lansare oficială a Concursului internațional de proiecte pentru realizarea Statuii Regelui Mihai I al României a fost transmis live pe Facebook și îl puteți revedea urmărind înregistrarea: https://www.facebook.com/PatrimoniulRegalPeles/videos/273062287329020

Recomandă

2 Comments

  1. […] Regelui, la ora 11.00, va fi lansat în mod oficial concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai care va fi amplasată la Sinaia, în 2021, anul centenarului nașterii […]

  2. […] Regelui, la ora 11.00, a fost lansat în mod oficial concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai care va fi amplasată la Sinaia, în 2021, anul centenarului nașterii […]

Comments are closed.

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.