Holul de Onoare – povestea unui secol

Holul de Onoare al Castelului Peleș își uimește vizitatorii, în primul rând, prin frumusețea fără egal a lambriurilor din lemn de esențe tari, a basoreliefurilor și statuetelor, dar, mai ales, prin „piesa de rezistență” – superbul tavan mobil din sticlă. Însă, pe lângă valoarea operelor de artă, Holul de Onoare a fost gazda unora dintre cele mai importante evenimente ale ultimilor 140 de ani.  

O minune mecanică

Acoperișul de sticlă este cu atât mai spectaculos cu cât nu reprezintă doar un element decorativ, ci o adevărată minune mecanică a timpului său. Inițial, se deschidea cu ajutorul unui mecanism acționat manual.

La scurt timp însă, a fost montat un motor electric (încă o inovație pentru acele vremuri, printre multele ce sunt încă în stare de funcționare la Peleș), cu ajutorul căruia se retracta acoperișul. Tavanul reprezenta un element surpriză, permițând oaspeților cuplului regal să admire cerul senin al Sinaiei și să se bucure de aer proaspăt în timpul întâlnirilor sau al recepțiilor.

Un alt element interesant la Holul de Onoare este faptul că acest tavan este dublu. Astfel, el este compus dintr-un prim tavan din vitralii, o operă de artă în sine, și dintr-un tavan din sticlă transparentă, ce constituie stratul superior. Astfel, tavanul din sticlă avea dublu rol: pe de o parte să protejeze de intemperii vitraliile, pe de altă parte, în zilele ploioase, se putea retracta doar tavanul cu vitralii, prin cel de sticlă pătrunzând lumina necesară, nu însă și ploaia sau ninsoarea.

Povestea unui secol

Holul de Onoare este, în sine, o poveste… Este locul în care se țineau recepțiile și balurile găzduite de Regele Carol I și de Regina Elisabeta, este locul în care a avut loc nunta Principesei Ileana, dar și locul în care a fost depus trupul neînsuflețit al Reginei Maria. Totodată, este și locul în care au avut loc întâlniri de o importanță covârșitoare cu oameni politici de seamă ai lumii. 

foto: Șerban Bonciocat

Holul de Onoare este un melanj perfect de inovație, de modernitate și de istorie, de tradiție. De-a lungul coridoarelor laterale, o galerie de portrete îi înfăţişează pe strămoşii Regelui, conții de Zollern și prinții de Hohenzollern, zugrăviţi în zale şi armuri grele sau în catifeaua şi mătasea costumelor din epocile mai recente.

Un alt element inedit al acestui Hol este scara în colimason existentă la nivelul etajului I, inspirată de o astfel de scară aflată în cea mai reprezentativă sală de festivități a Primăriei din Bremen, din nordul Germaniei. O particularitate a acestei scări ornamentale este faptul că ea păstrează efigia lui Karel Liman și cea a lui Bernhard Ludwig, cei doi creatori ai acestui spațiu magnific.

Partea superioară a parterului Holului prezintă peste 40 de panouri cu intarsiile în lemn a castelelor medievale din Germania și Elveția ale familiei de Hohenzollern. De asemenea, în cele patru puncte cardinale, se află portretele primei perechi regale a României.

Tradiții regale ale zilelor noastre

De la întoarcerea Regelui Mihai la Castelul Peleș, căminul strămoșilor săi, Holul de Onoare a început un nou capitol al poveștii sale regale.

Aici s-au desfășurat ceremonii emblematice pentru ultimii 12 ani. Aceste evenimente, organizate de Familia Regală a României, au reunit membri ai monarhiilor din toată lumea, diplomați, academicieni, artiști, lideri ai mediului de afaceri și ai societății civile reflectând imaginea unei țări și a unei culturi europene demnă de admirat.

foto: Daniel Angelescu
Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.