O vizită istorică pe Domeniul Regal Sinaia

Albert Edward, Principe de Wales, primul membru al Familiei Regale britanice care a venit în România

Pe 22 septembrie 1888 avea loc un eveniment istoric pentru România, pe care, însă, foarte puțini îl cunosc. În această zi, acum 133 de ani, un membru al Familiei Regale britanice călca pe pământ românesc pentru prima oară în istorie. Albert Edward, Principe de Wales și viitorul Rege Edward al VII-lea venea în țara noastră, la invitația Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Urmașul Reginei Victoria a fost primit la București cu ceremonialul fastuos potrivit unui oaspete de asemenea calibru. Aici, principele moștenitor s-a întâlnit cu membri ai Parlamentului și ai Guvernului, dar nu a zăbovit în capitală. În aceeași zi, alături de gazdele sale, a ajuns la Sinaia, la Castelul Peleș, acolo unde erau invitați toți oaspeții de seamă ai suveranilor României.

În cinstea Principelui Albert al Marii Britanii, Regele Carol și Regina Elisabeta au oferit un dineu oficial. La masa din Sufrageria regală s-au reunit treizeci de persoane. Principele de Wales a petrecut 4 zile la Castelul Peleș. A vizitat localitatea Bușteni și fabrica de hârtie, Poiana Stânii, pe Valea Peleșului, Mânăstirea Sinaia și Batalionul de vânători de munte, unde a asistat la un exercițiu militar. Din suita de rămas bun au făcut parte Regina Elisabeta, Principele Wilhelm de Wied și Vasile Alecsandri.

De la acest eveniment ne-a rămas o imagine de arhivă realizată de I. Jehalski, fotograful Curții Regale la acea vreme. În centrul fotografiei, alături de prințul de Wales, se află Regele Carol I al României, și prințul Wilhelm de Wied, nepotul reginei Elisabeta. De asemenea, sunt imortalizate doamnele și domnișoarele de onoare ale reginei.

Interesant este că, în această fotografie se regăsește și arhitectul André Lecomte de Nouy, cel care superviza proiectele Casei Regale privind dezvoltarea Domeniului Regal Sinaia, la vremea respectivă.

André Lecomte de Nouy este și unul dintre „protagoniștii” Galeriei Arhitecților Peleșului, expoziția temporară amenajată la Vila Șipot (Casa Arhitecților), până pe 25 octombrie 2021. Chiar dacă Vila Șipot nu exista, încă, în 1888, atunci când Albert Edward Principe de Wales a vizitat locurile, astăzi clădirea expune imagini ale Domeniului regal, așa cum l-a cunoscut viitorul rege al Marii Britanii acum mai bine de 130 de ani.

În fiecare vineri, Vila Șipot își deschide porțile pentru ca publicul care apreciază patrimoniul construit, dar și patrimoniul istoric al poveștilor care au fost scrise aici, să poată vizita, gratuit, Galeria Arhitecților Peleșului.

Galeria este un proiect al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Surse :
romaniaregala.ro
historic.ro/  

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.