Galeria Arhitecților Peleșului – o premieră la Vila Șipot, pe Domeniul Regal Sinaia

Sâmbătă, 21 august, la ora 12:30, Vila Șipot, edificiu cu o poveste aparte în rândul clădirilor de pe Domeniul Regal Sinaia, se deschide publicului pentru o expoziție – eveniment.

Cu o zi înainte de „ziua de naștere” a Castelului Peleș (a cărui piatră de temelie a fost pusă pe 22 august 1875) Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș deschide prima expoziție organizată vreodată în această vilă care a fost „casa” arhitecților regali, la începutul secolului XX.

„Galeria Arhitecților Peleșului – Domeniul Regal Sinaia, de la proiect la capodoperă (1873-1914)” vă va purta într-o călătorie în timp, la răscrucea secolelor XIX și XX, în atelierele celor care au gândit și pus în operă viziunea Regelui Carol I, fondatorul Domeniului.

Construirea Castelului Peles la Sinaia in timpul Regelui Carol I

Galeria este un proiect al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Fotografii vechi, schițe, planuri și machete, piese de arhivă puțin cunoscute dezvăluie evoluția Domeniului Regal de la momentul în care Regele Carol a cumpărat, din fondurile personale, un teren pe Valea Peleșului, până la 1914, când în jurul Castelului Peleș se întindea, deja, un ansamblu arhitectural și peisagistic spectaculos.

Deschiderea din 21 august marchează începutul unei noi etape în întreaga istorie de 120 de ani a Vilei Șipot (Casa Arhitecților). Proiectată în anul 1900, vila a servit ca birou al serviciului de arhitectură dar și ca reședință pentru Arhitectul Șef al Casei Regale la vremea respectivă – Karel Liman. Este locul unde au fost create planurile care, la începutul secolului XX, au dezvoltat Domeniul Regal Peleș și l-au transformat în ceea ce admirăm astăzi.

Vila Sipot - Casa Arhitectilor, în 1909. Arhitectul Casei Regale  - Karel Liman pe Aleea Pelesului.

Galeria ne poartă prin munca de creație și măiestria arhitecților care au metamorfozat o pădure neumblată într-o capodoperă impresionantă prin echilibru estetic, integrare în peisaj, coerență stilistică și inovații tehnologice.

Expoziția temporară va putea fi vizitată la fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică (10:00-13:00 și 14:00-17:00) și se va închide pe 25 octombrie.

Intrarea este gratuită. Accesul se face numai în grupuri de max. 10 persoane. Rezervări pentru vizite de grup se pot face la asociatia@patrimoniupeles.ro

Sponsori: Romstal, Herlitz Romania, Asigest Broker de Asigurare-Reasigurare, Romaqua Group Borsec
Parteneri: Primăria Sinaia, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Muzeul Național Peleș, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Universitară din București, WOPA 
Mulțumiri speciale pentru concertul susținut cu ocazia vernisajului: Universitatea Națională de Muzică București, Asociația VBC și Arias Duo

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.