Vila Şipot – Casa Arhitectului

În spatele Corpului de Gardă se remarcă o vilă cochetă, cu parterul în stilul renașterii germane și etajul în stil modern alb. Este Vila Șipot sau „Casa Arhitectului”, edificiu cu un rol aparte în istoria Domeniului Regal Sinaia.

Vila a fost proiectată în 1900 de Karel Liman, arhitectul principal al Familiei Regale, la acea vreme, pentru birourile de lucru ale echipei care lucra la marile șantiere regale din Sinaia. Liman a și locuit aici, până la moartea sa, în anul 1929. Una dintre fotografiile emblematice din epocă îl arată contemplând Domeniul de pe terasa vilei, adăugată construcției în anii 1908-1909. Vila Șipot a făcut parte din destinul arhitectului ceh care, venind în Principatele române pentru a lua parte la înființarea Domeniului Regal, a rămas să trăiască în țara sa „de adopție” ca Șef al Biroului Regal de Arhitectură.

Clădirea are parter, etaj și mansardă, iar interiorul este împărțit în 8 camere.

Vila Șipot – Casa Arhitectului este primul proiect de restaurare a patrimoniului construit inițiat de Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș. Aflați detalii.

Sprijiniți proiectele noastre!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.