Vila Șipot – Casa Arhitectului

Casa Arhitectului – Vila Șipot

Restaurarea Casei Arhitectului (Vila Șipot) este unul dintre primele șantiere de patrimoniu construit ale Asociației pentru Patrimoniu Regal Peleș.

În ciuda importanței istorice a clădirii și a valorii sale arhitecturale, aceasta se află, în prezent într-un stadiu avansat de deteriorare. Demersul de restaurare al Asociației vizează, în primul rând, identificarea aspectului original al vilei și integrarea unor funcționalități moderne păstrându-i caracterul istoric.

Vila Sipot – Casa Arhitectului a revenit în posesia Regelui Mihai în anul 2011, fiind preluată de la RAPPS care o exploatase până atunci în regim de vilă turistică, fără a face investiții majore în restaurarea și întreținerea ei. Turiștii erau impresionați de frumusețea clădirii, de simbolistica ei și de amplasamentul care oferea o priveliște fără egal asupra celor două castele și peluzei principale. Interiorul, însă, care avusese de suferit în urma renovărilor neprofesioniste și înlocuirii mobilierului original cu unul din anii 70-80 era în contradicție cu identitatea edificiului.

Interiorul a fost menținut la limita funcționalității și amenajat fără simț estetic sau reguli de design. În timp, toate aceste lucrări efectuate din necesitate, fără o responsabilitate asumată față de durabilitate, au dus la o degradare profundă a tâmplăriei, pereților, instalațiilor și decorațiunilor. Aceste neajunsuri și infiltrațiile din acoperiș constatate în 2011, la preluarea clădirii, au făcut ca vila să nu mai poată fi deschisă publicului.

Cu sprijinul specialiștilor, alături de voluntari și arhitecți, APRP a demarat în 20 iunie 2022 lucrările de restaurare pentru a se reinclude Casa Arhitectului în circuitul turistic. Cele opt camere vor avea configurări unice, oferind astfel o experiență memorabilă fiecărui vizitator, îmbogățită de vederea către Pelișor, Piațeta și Hotelul Economat și de proximitatea pârâului Peleș.

Vila Șipot are un potențial enorm, ca vilă turistică, galerie de artă sau spațiu de evenimente, datorită calităților sale estetice și structurale, amplasamentului și poveștii sale. Este locul unde Karel Liman, arhitectul Casei Regale, își savura ceaiul, gândind proiectele care au generat actuala formă a Castelelor Peleș, Pelișor și a celorlalte clădiri monumente de pe Domeniu.

Proiectul de restaurare prevede așadar și posibilitatea de a organiza, în zona fostelor garaje, o galerie expozițională care să prezinte contribuția arhitectului, cu un mic bistro și o terasă lângă cascada pârâului Peleș, completând patrimoniul turistic și cultural al Sinaiei cu încă o bijuterie de arhitectură reprezentativă pentru stilul unic al zonei.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.