TVR este alături de studenții USAMV București la Peleș

Grădinile, dar şi vechile poteci din jurul Castelului Peleş prind din nou viaţă şi culoare. Cu ajutorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti prin Facultatea de Horticultură Bucureşti, 50 de studenţi şi cadre didactice au contribuit la un amplu proiect de reabilitare a grădinilor Domeniului Regal de la Peleş.

Studenţii îşi pun toată pasiunea şi priceperea la bătaie pentru a da o nouă faţă grădinilor de la Peleş. Vegetaţia fiind foarte îmbătrânită, nu a beneficiat până acum de lucrări profunde de specialitate.

Elisabeta Dobrescu, lector universitar, Facultatea de Horticultură: Există vegetaţie foarte valoroasă pe terasele palatului, şi la Peleş şi la Pelişor avem exemplare absolut monumentale. Presupunem că unele dintre ele sunt chiar de pe vremea regilor. 

Este nevoie de multă muncă şi atenţie, pentru că grădinile de la castel au valoarea unui monument istoric. O echipă separată se ocupă cu documentarea şi cercetarea în arhive. Studenţii spun că învaţă lucruri noi, practica fiind cea care îi ajută să se perfecţioneze. În zona peluzei centrale, studenţii au reamenajat pârâul clasic, care în anii trecuţi aproape că nu se mai vedea. În cadrul Atelierului de Peisagistică viitorii ingineri vor regenera speciile istorice de pe Domeniul Regal şi vor reda frumuseţea teraselor şi grădinilor din jurul celor două castele.

Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş susţine financiar şi logistic acest eveniment, cu atât mai mult cu cât, în acest an marcăm 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleş. Domeniul Regal Peleş este cea mai importantă destinaţie turistică a României. Regii României, de-a lungul istoriei, au realizat construcţiile de aici care reprezintă adevărate capodopere arhitecturale, istorice şi artistice. În acelaşi timp, turiştii vor admira în parcurile Domeniului Regal arbori şi arbuşti ornamentali deosebiţi, specii unice plantate în România în urmă cu peste 140 de ani. 

Reamenajarea are loc într-un moment special: în urmă cu 150 de ani se pregătea terenul pentru construcţia Castelului Peleş şi se plantau primii arbori. Doi ani mai târziu, în 1875, se punea piatra de temelie, iar în 1883 avea loc inaugurarea acestei bijuterii arhitectonice.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.