Cum s-a născut Sinaia?

Astăzi, ajungem la Sinaia ușor, de oriunde din țară (desigur, dacă nu sunt ambuteiaje…). Cu 155 de ani în urmă, însă, ca să ajungă aici, Principele Carol a trebuit să înfrunte, preț de mai multe ore, un drum de munte plin de noroaie. Domnitorul nu era singurul călător în luptă cu natura sălbatică – îl însoțeau Dimitrie A. Sturdza, dr. Carol Davila și maiorul Fălcoianu. Ca în cazul tuturor celorlalte obstacole pe care le-a întâmpinat în construirea României moderne, suveranul nu s-a lăsat descurajat nici de potecile ostile ale munților. Nici măcar personalitățile care îi erau alături în această călătorie de prospectare nu bănuiau ce splendoare arhitecturală urma să se înalțe în acest loc izolat și, pe atunci încă, neîmblânzit.

De ce tocmai Sinaia? Cum a fost aleasă această zonă pentru construirea castelului Peleș? Nu întâmplător, am putea spune…

Aflat în căutarea unui loc pentru construcția reședinței sale de vară, în august 1866, la numai câteva luni de când devenise domnitor al României, Principele Carol ajunge pentru prima oară într-un mic sat de munte numit Podul Neagului, alături de faimoșii săi însoțitori. Dacă până la Comarnic călătoresc în condiții bune și într-un timp relativ scurt, continuarea drumului către Sinaia este anevoioasă.

Odată ajuns la mănăstirea Sinaia, regele înnoptează într-o chilie modestă. Până în 1870, mai vizitează de câteva ori aceste locuri, despre care îi scria în 1872 tatălui său: “Aerul aici e mereu răcoros și curat… Așa că pe zi ce trece mi se întărește dorința de a începe cât mai curând construcția unei reședințe”.

Localitatea ia numele de Sinaia la inițiativa lui Carol I.

La prima sa vizită pe aceste meleaguri, în 1871, regina Elisabeta găsește la rândul său că zona este fermecătoare. Pe lângă toate acestea, Sinaia prezenta avantajul de a se afla la granița cu Imperiul austro-ungar la acea vreme. Așa se face că în 1872 regele cumpără 1.000 de pogoane din terenul aflat în preajma Mânăstirii Sinaiei, iar în 1873 demarează construcția. Abia în 1875 este pusă piatra de temelie a castelului, după ce s-a reușit consolidarea terenului afectat de alunecări şi cursurile de apă subterane.

Astfel a început „epopeea” Domeniului Regal Peleș, în jurul căruia s-a creat, în timp, un oraș prosper iar, dintr-o adunare de cătune greu accesibile, Valea Prahovei a devenit o perlă a turismului românesc.

Anii adaugă valoare proprietăților de pe Domeniul Regal, dar și riscuri. Conservarea și restaurarea sunt vitale pentru ca Sinaia să continue să fie locul cu care se mândrește fiecare român.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.