10 inovații uimitoare ale Castelului Peleș

Inovații și tradiție… Așa s-ar putea rezuma farmecul Castelului Peleș, unul dintre cele mai frumoase din Europa. Ridicat la dorința și cu resursele personale ale Regelui Carol I între anii 1873 – 1914, castelul a impresionat de la bun început prin stilul său architectural, o combinație de inspirație romantică între neorenascentism și neogotic, similar cu Schloss Neuschwanstein din Bavaria.

Edificiul este uimitor, de asemenea, prin cel puțin 10 inovații care l-au plasat în avangarda design-ului tehnic și arhitectural al vremii.

Castelul cel mai modern din Europa timpului său

Peleșul este un melanj aparte între tradiție și nou, între istorie și modernitate. Poate tocmai acest lucru i-a conferit de la bun început specificul ce a rezistat peste ani. Iată 10 inovații care ne uimesc și în ziua de astăzi:

  1. A fost primul castel din Europa complet electrificat. Peleșul dispune de propria uzină electrică, prima hidrocentrală construită pe teritoriul actualei Românii, și una dintre primele din Europa. La momentul construcției sale, în 1884, era chiar o premieră: cu numai doi ani în urmă, în 1882, începuse să funcționeze prima hidrocentrală electrică comercială din lume, la Appleton, în SUA. Abia la un an după inaugurarea MHC Peleș (Microhidrocentrala Peleș), în 1895, Nikola Tesla a construit celebra hidrocentrală Adams, de la cascada Niagara, care producea curent alternativ, și care acum este un obiectiv turistic major. Instalația de la Peleș, care funcţionează şi acum şi alimentează cu energie electrică Complexul Economat, alimenta 805 lămpi în castel și 60 de lămpi pentru dependințe și subsoluri.
  2. Tavanul de sticlă al Holului de Onoare, locul unde erau organizate multe dintre ceremoniile regale, este mobil și poate fi acționat electric. Faptul că este retractabil le oferea oaspeților regali posibilitatea să se bucure de aer proaspăt și să admire cerul înstelat în timpul evenimentelor oficiale sau private.
  3. Castelul are încălzire centrală cu calorifere şi radiatoare, în ciuda faptului că aproape în fiecare încăpere există o sobă sau un şemineu: acestea au scop pur decorativ.
  4. Castelul Peleș este prima construcție din țara noastră cu fundație din beton.
  5. Toate materialele folosite la ridicarea impozantei clădiri provin din România: pietrișul din râul Prahova, piatra, de la Muntele Piatra Arsă, lemn, din pădurile de pe Valea Prahovei și cărămida este arsă pe șantier.
  6. Peleşul are canalizare şi apă curentă chiar de la inaugurare, marcând astfel o premieră la nivel european.
  7. În 1883, anul inaugurării, castelul a fost dotat cu hidranţi instalaţi de firma Thiergärtner din Mainz. Aceştia sunt încă funcţionali.
  8. În 1903 au fost montate două lifturi electrice, din nou un lucru inedit pentru acea vreme.
  9. Aspiratorul, construit în anul 1900, este în sine o inovație uluitoare: întreaga mașinărie se află la subsol, în așa-numita cameră a aspiratorului, iar în fiecare colț al holurilor se află prizele la care se conectează furtunuri foarte lungi, iar aspirarea se produce după acționarea unui buton aflat pe aceste furtunuri. Este o invenție uimitoare chiar și pentru zilele noastre, performantă, silențioasă, durabilă, extrem de practică.
  10. Sub terasele generoase și rampele de acces spre castel se află o serie de apeducte care drenează solul și adună apele.

Castelul, un vector de civilizație

Se spune că, pentru a promova România, Regina Elisabeta a făcut în aşa fel încât trenul Orient Express să aibă o oprire şi la Sinaia. Călătorii puteau astfel să viziteze Castelul Peleş şi să ducă vorba în lume despre minunea din Carpaţi.

Altfel spus, prin tradiție și inovații deopotrivă, castelul Peleș a fost un factor civilizator, prin construcţia sa fiind marcate mai multe premiere. Pe lângă Peleșul propriu-zis, în zonă au mai fost înălțate încă două construcții mai mici, Pelișorul și Foișorul, precum și alte clădiri utile într-un fel sau altul Domeniului Regal: Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare, Grajdurile, Vila Șipot.

Totodată, Sinaia a devenit, dintr-o așezare rurală, un oraș superb, o adevărată „perlă” a turismului românesc, prin faptul că mulți dintre oamenii de seamă ai vremii și-au construit locuințe în zonă, dat fiind că întreaga viață politică și culturală se desfășura la Peleș mai bine de jumătate de an.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.