Uzina Electrică

Ne mândrim și astăzi cu inovațiile tehnologice folosite la construcția Castelului Peleș, între anii 1883 – 1914. În viziunea fondatorului său, Regele Carol I, reședința regală trebuia să transmită lumii mesajul că România se transforma într-un stat european, modern și puternic.

PELEȘUL A FOST PRIMUL CASTEL ELECTRIFICAT DIN EUROPA, dispunând de curent electric și de încălzire centralizată. Puțini știu că superbele șemineuri din castel au un rol pur decorativ, încălzirea fiind asigurată de calorifere, printr-un sistem central de încălzire, instalat în subsolul clădirii în 1881.Mai mult, Castelul a avut o uzină electrică proprie, considerată prima hidrocentrală construită pe teritoriul României.

Inaugurată în 1884, la un an după deschiderea Castelului, uzina a fost realizată cu ajutorul a două companii de prestigiu ale epocii – Continental Edison și Brush. Turbinele sale, propulsate de apele Pelișorului, alimentau sutele de lămpi din castel, din dependințele acestuia dar și curtea de onoare și aleile de acces. Datorită acestei uzine, serile și nopțile pe Domeniul Regal deveneau un peisaj feeric, iar Peleșul se situa în avangarda inovațiilor științifice ale vremii.

Pe Domeniul Regal, până și un mic imobil funcțional precum uzina electrică, ascunde o poveste fascinantă despre istoria modernă a României. Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș are grijă ca și aceste clădiri adiacente, care compun atmosfera unică a locului și ansamblul de patrimoniu să beneficieze de mentenanță și restaurare.

Luați parte la realizarea acestor proiecte!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.