Sculptorul Bogdan Ioan va realiza prima statuie a Regelui Mihai la Sinaia

Sculptorul Bogdan Ioan va realiza prima statuie a Regelui Mihai la Sinaia, monument care va fi inaugurat în luna octombrie 2021, când se vor împlini 100 de ani de la nașterea suveranului.

Artiști plastici de elită au participat la acest concurs internațional inițiat de Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria Orașului Sinaia.

Dintre cei 9 finaliști, comisia de selecție l-a desemnat câștigător pe domnul Bogdan Ioan. Clasați, la egalitate, pe locul II, artiștii Arpad Deak și Vladen Babcinețchi vor primi un premiu de 1000 de euro, fiecare, din partea APPRP.

Din comisia de selecṭie a competiției au făcut parte : dl Ion Tucă, Vicepreședinte al APPRP și Director al Casei Majestăṭii Sale Margareta, Custodele Coroanei române; dl. Ștefan Câlția, pictor; dl. Arh. Șerban Sturdza; dna. Consilier Cristina Gheauș, Cabinetul Primarului, Sinaia; dl. Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Secretariatul Comisiei a fost asigurat de dl. Gl. lt. (r) Gelaledin Nezir.

O distincție onorifică, „Premiul Publicului” a revenit sculptorului Adrian Pârvu, a cărui machetă a obținut cele mai multe aprecieri pe pagina Facebook a Asociației. Reacțiile și dezbaterile publicului generate de machetele expuse la Palatul Elisabeta au dovedit, încă o dată, cât interes există pentru valorile și contribuția istorică a regalității, și a Regelui, în particular.

Aceștia sunt artiștii finaliști care au evocat calitățile simbolice ale personalității Regelui Mihai:

Bogdan Ioan – câștigător
Arpad Deak și Vladen Babcinețchi – locul II
Adrian Pârvu – Premiul Publicului
Ion Bolocan
Valentin Duicu
Mihai Ecobici
Alexandru Păsat
Valentin Tănase

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.