România Cultural – Dosar de patrimoniu: Regalitatea și patrimoniul cultural național

„După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea“, mărturisea Regele Mihai I în Parlamentul României la 25 octombrie 2011.

Regele se adresa, chiar de ziua sa de naştere, întregii clase politice românești, Majestatea Sa rostind atunci una dintre cele mai importante fraze spuse după 1989 : „Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri. “

În spiritul acestor cuvinte, rostite cu exact nouă ani în urmă, emisiunea “Dosar de patrimoniu” readuce în discuție câteva dintre reperele care au caracterizat de-a lungul timpului subtila relație dintre Regalitate și patrimoniul cultural național.

În ultimii ani, această relație a fost tratată în cel puțin două importante expoziții itinerante, expoziția „Arhitectură și Regalitate”, semnată de acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan, prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat și desfășurată sub Auspiciile Familiei Regale a României, precum și expoziția „Arhitectura Interbelică a Bucureştiului și Regalitatea”, semnată de acad. Răzvan Theodorescu și dr. arh. Luca Matei Stoian, ultima dintre ele aducând în atenția publicului larg edificii relevante pentru arhitectura Capitalei din perioada interbelică.

Emisiunea “Dosar de patrimoniu” ne face să redescoperim arhitectura regilor şi a reginelor României, de la Castelele Peleș și Pelișor la Palatele Regale din București, Săvârșin sau Curtea de Argeș.

De asemenea, surprinde impactul monarhiei asupra proiectelor arhitecturale din ultimele două secole, asupra societății românești dar și asupra imaginii României în lume.

Foto Șerban Bonciocat

Vă invităm să ascultați dialogul deosebit de interesant dintre realizatorul emisiunii, Bogdan Vișan și vicepreședintele Academiei Române, prof. univ. dr. academician Răzvan Theodorescu.

Cunoscut istoric de artă și fost Ministru al Culturii în perioada 2000-2004, unul dintre fondatorii Legii 422/2001, prima lege din România referitoare la protejarea monumentelor istorice, prof. univ. dr. academician Răzvan Theodorescu este și cel care a spus: „Patrimoniul este cartea de vizită a unui popor iar respectul față de patrimoniu înseamnă respectul față de sine însuși.”

O ediție specială a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, de ascultat pe site-ul Radio România Cultural.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.