Patrimoniul construit la Peleș – simbol istoric, cultural și moral

Locul acesta unde Karel Liman, celebrul arhitect al Familiei Regale la începutul secolului XX, își lua cafeaua, contemplând și făcând planuri pentru Domeniul Regal Sinaia, încă există.

Și acest birou de arhitectură unde s-a desărvârșit frumusețea Domeniului de care ne bucurăm și astăzi, încă există.

Acest loc este Vila Șipot. Nu mai arată ca în fotografiile de arhivă, dar ar putea.

Cândva superb, acest imobil este astăzi doar o promisiune a ceea ce poate deveni, printr-un efort concertat de reabilitare. Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș are expertiza și specialiștii care pot pune în operă acest proiect, care depinde de susținerea publică a donatorilor individuali sau sponsorilor.

Castelele Peleș, Pelișor și celelalte edificii istorice de pe Domeniul Regal Sinaia sunt capodopere de arhitectură ce rezistă de aproape 140 de ani vitregiilor vremurilor și, mai ales, cu greu, istoriei recente. Acum, însă, au obosit, și, pe zi ce trece, cedează în fața degradării. Deși ne servesc permanent ca atracție turistică și reper cultural, nu au mai beneficiat de multe decenii de restaurarea atât de necesară.

Nicăieri în lume nu este posibil ca un patrimoniu de asemenea importanță să fie în grija unei singure familii. Este vital ca societatea și guvernarea, toată lumea să se adune, împreună, pentru ca aceste clădiri să fie recondiționate și să redevină, și din punct de vedere fizic, impecabile, așa cum sunt ca simbol istoric, cultural și moral” spunea Alteța Sa Regală Principele Radu, la Conferința Națională organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș în septembrie 2021.

Numai cu sprijinul celor care vor să se bucure și să se mândrească în continuare cu aceste comori de patrimoniu vom reuși conservarea și reabilitarea lor. Este de datoria noastră să nu rămânem nepăsători și să ne implicăm pentru a ne păstra istoria și demnitatea.

Nu îmi pot imagina România fără acest loc emblematic care ne reprezintă pe noi, ca români” spune unul dintre studenții voluntari din filmul de mai jos, realizat de Mihaela Rusu.

Cum ar fi ca, în câțiva ani, când mergem la Sinaia cu familia, prietenii, colaboratorii sau partenerii de business, să putem intra în Vila Șipot restaurată ca spațiu al culturii, evenimentelor, expozițiilor, și să le spunem „și eu am contribuit la recuperarea acestei file de istorie.”

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.