Noul punct de atracție – Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal.

Vila Șipot, cunoscută și sub numele de „Casa Arhitecților”, parte a domeniului regal Peleș, va fi redeschisă în curând, după ample lucrări de restaurare, reamenajare și punere în valoare a clădirii monument istoric, reintroducând o adevărată bijuterie arhitecturală în circuitul turistic al României.

Acest proiect de restaurare, demarat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, are ca scop readucerea la viață a clădirii istorice care a servit drept atelier și locuință pentru arhitectul Karel Liman, cel care a contribuit semnificativ la proiectarea și extinderea Castelului Peleș. Restaurarea, finalizată după mai bine de un an de zile și care a costat peste o jumătate de milion de euro, a inclus consolidarea structurii din lemn, refacerea integrală a instalațiilor, restaurarea vitraliilor și reamenajarea falezei pârâului Peleș, precum și multe alte lucrări complexe.

Noul punct de atracție va fi Galeria Arhitecților Peleșului, un spațiu expozițional unic, dedicat arhitecților care au construit și dezvoltat domeniul regal. Aceasta este organizată la nivelul demisolului, cu acces direct din Piațeta Economat, și găzduiește printre exponate și vitralii cu patru dintre arhitecții importanți care au proiectat Castelul Peleș. Printre aceștia îl remarcăm pe Karel Liman, arhitectul ceh care a fost în slujba Regelui Carol I pentru a extinde și amenaja Peleșul în actuala formă. Liman a proiectat și Castelul Pelișor, precum și alte edificii de pe Domeniul Regal, fiind implicat apoi în proiectele Reginei Maria de la Bran și Cotroceni​.

Galeria va găzdui expoziții temporare de pictură și grafică, precum și evenimente și ateliere de arhitectură și peisagistică. Vitraliile, ce reprezintă portretele arhitecților, sunt deja montate. Profesori universitari și arhitecți de renume vor aduce în atenția publicului istoria biroului regal de arhitectură de la Peleș și munca remarcabilă a celor ce au contribuit în acele vremuri în edificarea acestui simbol al statalității românești.

Vila Șipot oferă opt camere pentru turiști, completate de două saloane oferind o priveliște impresionantă către Castelul Pelișor și Munții Baiului. Pe lângă acestea, piațeta din fața vilei a fost reamenajată, creând astfel o zonă de promenadă ce va adăuga la farmecul și valoarea turistică a locației​.

Deschiderea către public este așteptată să aibă loc la începutul lunii iulie, marcând astfel un monument important în renașterea acestui monument istoric și îmbogățind astfel oferta turistică a României.

Vila Șipot este astfel pregătită să devină o nouă perlă a turismului românesc, oferind o combinație unică de istorie, cultură și frumusețe naturală într-o locație exclusivistă.

În acest an, CEC Bank susține demersurile Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș în ceea ce privește proiectele culturale, educaționale și de cercetare științifică.

Se cuvin mulțumiri deosebite tuturor celor ce s-au alăturat proiectelor APRP ca voluntari, sau prin contribuții private, dar și sponsorilor care prin generozitatea lor au arătat că știm să ne prețuim cultura și valorile identitare. Apreciem foarte mult contribuțiile Romstal, Veolia, TIAB, Transgaz, Romgaz, Distribuție Energie Electrică România, BCR – sponsor oficial 2023, Wienerberger, Herlitz Romania, AkzoNobel, Impact Developer & Contractor, Wopa Advertising.

https://www.stiripesurse.ro/vila-ipot_3330327.html

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.