Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș și Universitatea Națională de Muzică București devin parteneri în proiecte de cercetare și evenimente culturale care vor promova patrimoniul artistic al României.
Joi, 10 decembrie 2020, s-a semnat protocolul de colaborare dintre APPRP și Centre For Nineteenth-Century Music Studies (CNCMS – Centrul pentru Studiul Muzicii Secolului XIX). Protocolul de colaborare a fost semnat de Prof.univ.dr.arh. Augustin Ioan, Președintele APPRP și Prof.univ.dr. Diana Moș, Rectorul UNMB, în prezența Prof.univ.dr. Nicolae Gheorghiță, Prorector UNMB și dl. Ion Tucă, Vicepreședinte APPRP.
Parteneriatul a fost lansat în cadrul conferinței internaționale de inaugurare a CNCMS, eveniment care a reunit muzicologi, profesori, compozitori și interpreți de renume internațional.
Mecenatul artistic și susținerea muzicienilor români reprezintă o tradiție a regalității, perpetuată până în zilele noastre.
Pe Domeniul Regal Peleș muzică s-a făcut mereu. Sunt camere speciale, unde răsuna inclusiv muzica interpretată de Regina Elisabeta și George Enescu. Multe dintre spațiile din Castelele Peleș și Pelișor au fost construite pentru ca muzica să aibă acustica ideală, asfel încât arhitectura să contribuie și să pună în valoare actul artistic.
Domeniul Regal Peleș a fost, atât în vremea monarhiei cât și în anii recenți, gazda unor evenimente muzicale remarcabile, care au pus în valoare patrimoniul artistic și potențialul locului pentru turismul cultural.
Colaborarea cu Universitatea Națională de Muzică București este menită să concretizeze obiectivele legate de cercetare, formare de specialiști și proiectele culturale asumate de Asociația pentru Patrimoniu Regal Peleș.
Cele două organizații vor desfășura, împreună, evenimente muzicale, conferințe, workshop-uri, concerte, masterclasses, proiecte de cercetare și editoriale al căror subiect îl constituie muzicile secolului al XIX-lea și cele dedicate Dinastiei Regale a României, în conexiune cu practicile socio-culturale și artistice europene și extraeuropene.
Specialiștii CNCMS au găsit, deja, documente și creații muzicale ale secolului XIX, multe dintre ele dedicate Familiei Regale. Continuăm să aducem împreună instituțiile și experții care pot reconstrui patrimoniul regal în toate dimensiunile sale.
Vă invităm să audiați ”Farmecul Peleșului”, compus de Iosif Ivanovici, în interpretarea Karinei Șabac cu ocazia vernisajului Galeriei Arhitecților Peleșului de la Vila Șipot, ca omagiu adus Regelui Mihai I în Anul Centenar al nașterii Suveranului.