Ministerul Culturii va finanța realizarea Statuii Regelui Mihai, în anul centenar al nașterii Suveranului

În urma demersurilor APPRP și ale Asociației Casei Majestății Sale, Ministerul Culturii va susține lucrări ample de restaurare la Castelul Peleș și va finanța realizarea Statuii Regelui Mihai la Sinaia.

Pe 6 ianuarie 2021, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu s-a întâlnit la Palatul Elisabeta,cu domnul Ion Tucă, Directorul Casei Majestății Sale și Vicepreședintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș. În cadrul întâlnirii a fost stabilită procedura de începere a lucrărilor vaste de restaurare care vor avea loc la Palatul Peleș, anul acesta fiind preconizată finalizarea etapei de proiectare.

Ministrul Culturii a văzut și machetele statuii Suveranului Regelui Mihai I din cadrul concursului internațional de proiecte desfășurat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș. Ministerul Culturii va demara procedura de achiziție a lucrării câștigătoare, care aparține sculptorului Bogdan Ioan. Statuia va fi amplasată în orașul Sinaia, pe Bulevardul Carol I, pe Esplanada Școlii George Enescu.

Împlinirea a 100 de ani de la nașterea regelui Mihai I trebuie marcată cum se cuvine la Sinaia, inima și centrul regalității în țara noastră. Statuia care va fi realizată cu ajutorul și participarea Ministerului Culturii este un gest de prețuire față de ultimul rege al României. Patrimoniul regal este impresionant, un motiv de mândrie pentru noi toți și trebuie valorificat corespunzător. Cultura reprezintă deja, la Sinaia, motorul pentru dezvoltarea locală și este de datoria noastră să ne implicăm activ pentru păstrarea, în bune condiții, a obiectivelor culturale sau pentru crearea altora noi.”

Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu

La fel de important este și angajamentul Ministerului de a lansa demersurile de restaurare a Castelului Peleș, din fondurile publice gestionate prin Institutul Național al Patrimoniului. Din această perspectivă, întâlnirea s-a bucurat și de prezența arhitecților Ștefan Balici, director general al Institutului Național al Patrimoniului, și Matei Badea, proiectantul general al lucrărilor de restaurare derulate de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș la Vila Șipot.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.