Liternet – Arhitectul Casei Regale a României – Karel Zdenek Liman

Pe 7 decembrie 2019 s-a vernisat la Castelul Peleş încă o expoziţie dedicată celui care a fost arhitectul Casei Regale a României (1904-1929), pentru care a lucrat din 1894, de altfel. Şi, cu această ocazie, s-a lansat şi un volum cu documente inedite faţă de cel propus să acompanieze expoziţia precedentă, de la Sala Kalinderu a Muzeului Naţional de Artă al României (Palatul Regal) din Bucureşti, din 2013-14, organizată atunci sub coordonarea regretatei Ruxandra Beldiman.

M-am documentat, fiind invitat să vorbesc la vernisaj de către directorul Muzeului Naţional Peleş, dl Narcis Dorin Ion, probabil în virtutea faptului că am avut marea onoare de a lucra pentru Familia Regală o serie de proiecte. Şi, cum am oroare de vorbele goale spuse cu astfel de ocazii, am reţinut câteva lucruri, dincolo de discursurile encomiastice, de rigoare în astfel de ocazii, sau de ce e deja pe net, lucruri pe care vi le împărtăşesc, dimpreună cu rugămintea de a nu ocoli expoziţia şi / sau de a nu ignora volumul companion, dacă aveţi ocazia de a vizita Sinaia şi, aici, domeniul regal.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.