Lansare Galeria Arhitecților și ateliere de peisagistică pe Domeniul Regal Peleș

Miercuri 21 iulie, la Vila Șipot, pe Domeniu Regal Sinaia, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) a prezentat două proiecte importante pentru patrimoniul construit și natural al locului.

Galeria Arhitecțior Peleșului, în pregătire

Poarta Vilei Șipot (Casa Arhitecților) s-a deschis pentru lansarea lucrărilor la „Galeria Arhitecților Peleșului”, expoziția temporară care va fi amenajată la demisolul Vilei Șipot în vara acestui an. Galeria va fi deschisă la o dată anunțată public în curând. Este prima expoziție temporară dedicată arhitecților Casei Regale – cei care au creat și dezvoltat Castelul Peleș și Domeniul din jurul acestuia. Proiectul este inițiat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP), co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și are ca parteneri : Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) și Muzeul Național Peleș și, ca sponsori : Arhșipot, Herlitz Romania, Romaqua Group și Romstal.

Echipa proiectului Galeria Arhitecților, profesori și studenți USAMV București
Foto: Daniel Angelescu

Expoziția temporară va dezvălui activitatea arhitecților și peisagiștilor Casei Regale din perioada 1873-1914, în piese grafice și vizuale scoase din arhive pentru a fi arătate publicului. În Vila Șipot (numită și Casa Arhitecților) – acest spațiu cu o poveste aparte în rândul edificiilor de pe Domeniu, vor fi organizate și prezentări ale specialiștilor în restaurare, lecții de bună practică, evenimente de promovare a patrimoniului cultural și de evidențiere a lucrărilor așteptate de mai mulți ani.

Interior Vila Șipot, înainte de începerea lucrărilor la expoziție
Foto: Daniel Angelescu

Au fost prezenți specialiștii care vor realiza proiectul: dl Ion Tucă, vicepreședinte al APRP, Prof.univ.dr. Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM), Prof. univ. dr. Florin Stănică – Prorector USAMV București, arh. Matei Badea – proiectantul general al Vilei Șipot, doamna Daniela Voitescu – coordonator al Galeriei Arhitecților Peleșului. Arh. Alin Voitescu va fi coordonator al amenajărilor pentru Galeria Arhitecților.

Lansarea proiectului Galeria Arhitecților Peleșului, Vila Șipot
Foto: Daniel Angelescu

Atelierele de mentenanță și arheologie peisagistică USAMV București

În paralel cu lansarea acestui proiect, pe Domeniul Regal Peleș, studenții de la USAMV București participă la ateliere și lucrări de peisagistică, sub îndrumarea dnei Lect.univ.dr. Elisabeta Dobrescu, alături de Prof. univ. dr. Adrian Asănică, Decan al Facultății de Horticultură, Prof. univ dr. Adrian Peticilă, din cadrul Departamentului de Bioingineria sistemelor hortiviticole, Prof. univ. dr. Mihaela Georgescu din cadrul Departamentului de Peisagistică, Biodiversitate și Horticultură ornamentală.

Ateliere peisagistică USAMV București, zona Cascadei Regelui Ferdinand
Foto: Daniel Angelescu

50 de studenți participă la identificarea speciilor de plante din zona Alpinariului și a Cascadei Regelui Ferdinand (astăzi dispărute dar aflate în planurile de restaurare ale APRP). În acest context, sunt căutate elemente de relicvă din această zonă, printr-un demers de arheologie peisagistică ce va redescoperi specii istorice.

Profesori USAMV București la inventarierea speciilor de patrimoniu de pe Domeniul Regal Peleș
Foto: Daniel Angelescu

Sub coordonarea doamnei Lect.univ.dr. Elisabeta Dobrescu, tinerii specialiști pregătesc expozițiile „Vulpăria Regală” și „Regele Botanist”, care vor fi prezentate în curând. De asemenea, ei analizează stadiul vegetației de pe terasele Castelului Peleș și realizează lucrări de mentenanță, pentru a reda valoarea și frumusețea patrimoniul natural al Domeniului Regal.

Rezultatele excelente ale colaborării dintre APRP și USAMV București se văd atât în peisajul ce înconjoară Castelul Peleș cât și la nivel academic, în formarea a din ce în ce mai mulți viitori specialiști.

Foto: Daniel Angelescu
Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.