Jurnalul.ro: Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea locului, în perioada construirii castelului, prin plantarea unor arbori monumentali. Asociația Domeniului Regal Peleș are în plan reamenajarea aleilor și a potecilor de pe întregul domeniu, până la Stâna Regală. Sunt aproape 7 kilometri de alei pietruite care ar putea pune în valoare multe noi atracții turistice. Acum, aleile domeniului regal, pe care se putea merge și cu trăsura sau cu sania, sunt acoperite de vegetație, dar vor fi redate circuitului turistic, în curând. 

În zona de la tunuri – capturate de la otomani, în Războiul de Independență – se află câteva exemplare istorice de alun turcesc. În vecinătatea castelului există și un chiparos foarte valoros, care provine din America de Nord, de pe Coasta de Vest. Pe domeniul Peleș sunt trei castele principale – Peleș, Pelișor și Foișor – dar și alte clădiri foarte valoroase pentru patrimoniul cultural. Căsuța Poartă, aflată la intrarea pe domeniu, restaurată astăzi, Casa arhitectului Karel Liman, care și-a petrecut întreaga viață construind Peleșul și Pelișorul. De asemenea, există ansamblul de la Vulpărie, un complex turistic mai vechi de 100 de ani, care face parte din patrimoniul natural al Domeniului Regal Sinaia. Asociația Domeniului Regal Peleș, împreună cu studenții de la Universitatea de Agronomie din București, încearcă să pună în valoare vegetația decorativă deosebită din jurul Castelului Peleș, astfel încât să existe mai multe circuite de vizitare pe Domeniul Regal. În curând vor exista și puncte de informare, inclusiv cu audioghiduri pentru vizitatori, care vor descrie plantele deosebite de aici, dar și felul în care arătau în trecut.

Continuați să citiți povestea transformării satului de munte în paradis și lucruri mai puțin știute despre Castelul Peleș, în jurnalul.ro

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.