Istoria continuă cu sprijinul vostru: Castelul Peleș – 140 de ani de la inaugurare

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș marchează în acest an 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș: o bijuterie arhitecturală a României, un simbol al Casei Regale, un motor al dezvoltării economice a Văii Prahovei, un reper turistic internațional.

Castelul Peleș are un caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente ale țării. Din acest motiv, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș are în permanență grijă ca întreg Domeniul Regal să își continue istoria. Vorbim despre 23 edificii unice, printre care Castelele Peleș, Pelișor și Foișor, 60 de hectare de pădure, două parcuri și grădini dispuse în terase și peluze.

Din păcate, nu mai este suficient să ne mândrim cu aceste clădiri-etalon care stau în centrul promovării turismului în România. La 140 de ani de la inaugurare, Castelul Peleș se află într-un stadiu mai critic ca niciodată și are nevoie de intervenție imediată. Ansamblul unic de clădiri și elemente peisagistice de pe Domeniul Regal Sinaia trebuie salvat printr-un efort colectiv, național, la care pot participa autoritățile, specialiștii, companiile, dar și cetățenii.

În 2022, o serie de societăți comerciale ne-au fost alături în misiunea de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului. A fost un privilegiu să îi avem parteneri și le mulțumim și cu această ocazie!

Sponsorii noștri și lucările efectuate

Este nu doar o datorie morală, ci și prilej de bucurie să aducem la cunoștința publicului iubitor de istorie sprijinul de care Asociața a beneficiat pe parcursul anului 2022:

 • CEC Bank – Consolidare clădire monument Vila Șipot, cu realizare zid de sprijin;
 • Romstal – furnizare de echipamente instalații sanitare și termice;
 • Apa Nova – realizare rețele de apă, canalizare și hidranți;
 • Fundația GFG – lucrări de restaurare interioară Vila Șipot;
 • Asigest Broker de Asigurare Reasigurare – Restaurare exterioară Căsuța Poartă;
 • Herlitz – Susținere pentru Căsuța Poartă;
 • Centru Medical Unirea – sponsorizare proiecte Workshop studenți la Peleș;
 • Enayati Medical City – susținere proiecte culturale ale APRP;
 • Vial – susținere proiecte educaționale ale APRP;
 • Force Steel Profiles – furnizarea de materiale de construcții restaurare interioară Vila Șipot;
 • Impact – susținere lucrări de restaurare interioară Vila Șipot;
 • Dental Med – susținere proiecte culturale APRP;
 • TIAB – realizare rețele electrice restaurare Vila Șipot.

Pe lângă aceste companii, mai există o serie de prieteni ai Domeniului Regal – persoane private – care au susținut lucrările de restaurare a componentelor din lemn sau metal ce vor fi înglobate în fațadele și terasele Vilei Șipot. Tuturor, mulțumirile noastre!

De asemenea, au fost mulți voluntari implicați în lucrările de întreținere ale grădinilor de la Castelele Peleș și Pelișor sau cele de la Complexul Vulpărie. Și nu în ultimul rând, trebuie să spunem că nu am fi realizat toate acestea fără arhitecți, proiectanți, ingineri sau simpli lucrători! Le suntem recunoscători tuturor!

Trebuie să continuăm!

2023 este un an cu totul special: în urmă cu 150 de ani se pregătea terenul pentru construcția Castelului Peleș. Doi ani mai târziu, în 1875, se punea piatra de temelie, iar în 1883 avea loc inaugurarea acestei bijuterii arhitectonice. 

În acest an ne dorim să avansăm cu lucrările de restaurare, pentru a se reinclude Casa Arhitectului – Vila Șipot în circuitul turistic. Există un potențial enorm, datorită calităților sale estetice și structurale, amplasamentului și poveștii sale. Este locul unde Karel Liman, arhitectul Casei Regale, își savura ceaiul, gândind proiectele care au generat actuala formă a Castelelor Peleș, Pelișor și a celorlalte clădiri monumente de pe Domeniu. 

Proiectul de restaurare prevede așadar și posibilitatea de a organiza, în zona fostelor garaje, o galerie expozițională care să prezinte contribuția arhitectului, cu un mic bistro și o terasă lângă cascada pârâului Peleș, completând patrimoniul turistic și cultural al Sinaiei cu încă o bijuterie de arhitectură reprezentativă pentru stilul unic al zonei. 

Nu putem face toate acestea fără sprijinul dvs! 

Ne puteți direcționa până la 3,5% din impozitul anual datorat, ne puteți anunța despre disponibilitatea dvs scriindu-ne, sau puteți ajuta cu o donație. Vă chemăm să ne fiți alături și în acest an și să ne asigurăm, împreună, că Domeniul Regal își continuă cu demnitate destinul! 

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș:

Strada Căderea Bastiliei nr. 33, Sector 1, București, cod poștal 010613 

CIF: 41305290 

IBAN: RO20 BTRL RONC RT04 9919 3501 

Nr Registru entități pentru care se acordă deduceri fiscale: 2081666/08.07.2019 

Tel.: +4 0723.555.007 

Email: asociatia@patrimoniupeles.ro 

Web: www.patrimoniupeles.ro.

Suntem datori să ducem mai departe, pentru generațiile ce vin, istoria acestor splendide simboluri ale Regalității României!

Vă mulțumim!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.