Galeria Arhitecților Peleșului a fost vizitată de mii de turiști români și străini

Galeria Arhitecților Peleșului a atras peste 5.000 de vizitatori de toate vârstele, din peste 10 țări, în cele 12 săptămâni, respectiv 30 de zile cât a fost deschisă publicului. Vizitatorii au descoperit istoria mai puțin cunoscută a Domeniului Regal Sinaia, din perspectiva arhitecților care l-au creat și dezvoltat, între anii 1883 – 1914. A fost prima expoziție amenajată în Vila Șipot, fostul Birou Regal de Arhitectură și reședința arhitectului-șef al Casei Regale, Karel Liman, la începutul secolului XX. Proiectul cultural al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția temporară a prezentat evoluția Domeniului Regal, „de la proiect la capodoperă”.  Punând în lumină contribuția arhitecților și valoarea istorică a patrimoniului construit și natural, proiectul și-a propus să relanseze acțiunile de reabilitare a Vilei Șipot, parte a patrimoniului regal din Sinaia.

Au fost prezentate publicului fotografii și planuri de arhivă și macheta originală realizată de Karel Liman pentru amenajarea peluzei din fața Castelului Peleș. Intrarea a fost liberă iar ghidajul a fost realizat de tineri voluntari din Sinaia, studenți și liceeni pasionați de povestea Castelului Peleș și a Domeniului Regal.

Deschisă la fiecare sfârșit de săptămână, în perioada 22 august – 25 octombrie 2021, expoziția a fost vizitată de familii, grupuri de liceeni și studenți, dar și de grupuri de oficialități – reprezentanți ai guvernului și administrației, specialiști în probleme de patrimoniu, presă – invitate de APRP pentru accelerarea demersurilor de restaurare și de punere în valoare a clădirilor istorice. 

Potențialul patrimoniului regal și beneficiile reabilitării acestuia

Galeria Arhitecților Peleșului nu este doar un simplu spațiu expozițional, ci reprezintă chiar locul de geneză al patrimoniului construit pe Domeniul Peleș. Organizând aici această expoziție, am deschis publicului o nouă oportunitate de a cunoaște evoluția Domeniului Regal, prin contactul direct cu locul unde au fost create planurile care au transpus în realitate viziunea Regelui Carol I sau a Reginei Maria. Vila Șipot a fost și locul unde profesorii și studenții universităților partenere ale Asociației – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au putut desfășura ateliere de specialitate. Datorită succesului de care s-a bucurat în rândul publicului larg dar și în fața comunității de profesioniști, putem spune că Galeria Arhitecților Peleșului a dovedit atractivitatea și potențialul uriaș al patrimoniului regal pentru sectorul cultural și turistic din România. Efortul de restaurare, conservare și punere în valoare a patrimoniului Peleș nu este numai un gest de respect față de valorile identității noastre, ci și o investiție cu beneficii pentru întreaga țară.

Ion Tucă, Vicepreședinte și Director Executiv al APRP

Tineri, familii, turiști străini și specialiști, impresionați deopotrivă

Impresiile lăsate în Cartea de Onoare a Galeriei, în mai multe limbi, atestă interesul și entuziasmul cu care acest proiect a fost primit de publicul român și internațional. „O evadare în vremuri de poveste”, „o inițiativă superbă care leagă firele istoriei acestei țări”, „cea mai frumoasă filă a istoriei României ne rămâne AICI !” sunt doar câteva dintre zecile de gânduri împărtășite de vizitatori.

Moștenirea culturală și patrimoniul de aici sunt darurile de preț ale Familiei Regale pentru poporul care i-a dăruit, la rându-i, frumusețea și profunzimea spiritului său. Peleșul este o simbioză de culturi. Merită iubirea și respectul nostru.

Octaviana Marincaș, director general al Direcției Generale de Politici și Strategii în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Am vizitat tot domeniul, împreună cu colegii mei străini din proiectul ERASMUS+. Au fost impresionați de măreția si istoria din spatele Castelului Peleș. Sunt foarte bucuros că am ajuns și la Vila Șipot, la „Galeria Arhitecților Peleșului”, acolo unde ni s-au împărtășit cu căldură informații despre construcția edificiului. A fost una dintre zilele în care m-am simtit cu adevărat onorat și mândru că sunt român. Toți elevii străini care au ajuns împreună cu noi la Sinaia își vor aduce mereu aminte de acest loc cu totul și cu totul special.

David, elev al Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza

Studenții UAUIM au avut, la Vila Șipot, un atelier în cadrul căruia au identificat soluții de refuncționalizare a Vilei Șipot, ținând cont de rolul istoric al fiecărei încăperi și de problemele de degradare suferite de-a lungul timpului.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș încheie un nou proiect și își continuă inițiativele ce vizează salvarea și revalorizarea edificiilor, a elementelor de peisagistică și a moștenirii culturale lăsate de regalitatea română.

Proiectul a fost desfășurat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Sponsori: RomstalHerlitz RomaniaAsigest Broker de Asigurare-ReasigurareRomaqua Group Borsec, Promasib Event, WOPA 
Parteneri: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”Muzeul Național PeleșUniversitatea de Științe Agronomice și Medicină Universitară din București

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.