Familia Regală, autorități, specialiști și artiști, la conferința „Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Peleș”

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) vă invită la conferința „Protejarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Peleș” care va avea loc pe 28 septembrie (ora 11.00), în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din București, și pe 29 septembrie, pe Domeniul Regal Sinaia, sub auspiciile Familiei Regale a României.

Este prima conferință dedicată exclusiv patrimoniului regal din Sinaia. Cu ajutorul reprezentanților Universităților partenere APRP, se vor analiza stadiul, perspectivele și prioritățile procesului de conservare și restaurare a edificiilor istorice și elementelor peisagistice și de revalorizare a patrimoniului muzical regal.

Pe 28 septembrie, la BCU, vor lua cuvântul:
Alteța Sa Regală Principele Radu al României;
Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii;
Vlad Oprea – Primarul orașului Sinaia;
Ștefan Bâlici – Manager Institutul Național al Patrimoniului;
Prof. univ. dr. arh. Augustin Ioan – Președintele APRP;
Prof. univ. dr. arh. Marian Moiceanu – Rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București (UAUIM);
Prof. univ dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu – Rectorul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB);
Răzvan Ionuț Teodorescu – Rectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București);
Prof. univ. dr. Diana Asinefta Moș – Rectorul Universității Naționale de Muzică București (UNMB)
, alături de alți profesioniști de prestigiu de la universitățile menționate.

În cadrul conferinței vor fi prezentate proiectele și progresele Asociației, la doi ani și jumătate de la înființare.

În deschiderea evenimentului vor fi acordate premiile artiștilor câștigători ai Concursului de creație ”Statuia Regelui Mihai I”:
Ioan Bogdan – Locul I
Arpad Deak și Vladimir Babcinețchi – Locul II

Prima zi a conferința se va încheia cu un scurt recital de pian în interpretarea drd. Karina Șabac, cuprinzând compoziții muzicale românești de Secol XIX. 

Pe 29 septembrie, specialiștii implicați în proiectele APRP, de la cele patru universități partenere (UAUIM, USAMV București, UNMB și UTCB) se vor deplasa pe Domeniul Regal Peleș, pentru a studia, la fața locului, derularea proiectelor Asociației și pentru a identifica cele mai bune soluții care să dezvolte potențialul Domeniului Regal de a găzdui o efervescență de evenimente culturale, educative și sportive care să atragă vizitatori din țară și din lume, pe întreaga durată a anului. 

Accesul la conferință se face numai prin confirmare prealabilă (asociatia@patrimoniupeles.ro), cu respectarea normelor sanitare în vigoare și în limita locurilor disponibile în Aula BCU.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.