Exclusiv: Imagini din încăperile încuiate ale Peleșului. Comori și suferințe ale monumentului de patrimoniu

În urma conferinței „Restaurarea și punerea în valoare a patrimoniului Domeniului Regal Peleș”, inițiată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, postul de televiziune Antena 3 a filmat contrastele castelului.

Pe de o parte, tehnologii de început de secol XX care funcționează ireproșabil și astăzi, cum ar fi aspiratorul, 160 de camere funcționale, în ciuda vârstei înaintate a edificiului, acoperișul retractabil al cărui mecanism merge și în zilele noastre. Pe de altă parte, găuri și fisuri în acoperișul prin care plouă în castel, turnuri „îmbrăcate” în pânză, terase proptite cu drugi de lemn.

Trăinicia cu care a fost construit castelul l-au făcut să reziste admirabil, în ciuda faptului că a fost neglijat timp de decenii. Acum, timpul și intemperiile îți spun cuvântul iar castelul are nevoie urgentă de reparații capitale.

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș a mobilizat toate autoritățile cu miză pentru a demara un amplu proiect de reabilitare.

Reportajul vorbește și despre Galeria Arhitecților Peleșului, amenajată la Vila Șipot – o expoziție temporară cu fotografii de colecție din diferite etape ale construirii Domeniului Regal din Sinaia, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. După închiderea expoziției, pe 25 octombrie, interiorul Vilei Șipot va găzdui echipele de studenți la arhitectură și peisagistică, specialități academice implicate în demersurile de revigorare a patrimoniului local.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.