Conferința BIMLight, live din curtea Castelului Peleș

Pe 15 septembrie, curtea Castelului Peleș a găzduit conferința internațională BIMLight 2020, organizată de Asociația BIMTECH și transmisă live, online pe Facebook și YouTube.

Asociația BIMTECH promovează conceptul BIM (Building Information Modelling), procesul de digitalizare și eficientizare al domeniului construcțiilor, aducând know-how extern și adaptând standarde ISO internaționale, în România.

Asociația BIMTECH a fost implicată în proiectul de Scanare și Relevare Digitală a Vilei Șipot de pe Domeniul Regal Peleș, prin prisma unei colaborări cu Casa Regală a României.

Acest proiect ne-a deschis orizonturile către frumusețea Domeniului Peleș și potențialul uriaș pe care acesta îl are pentru a deveni un exemplu de ”bună practică” privind procesul de conservare și punere în valoare a patrimoniului cultural. Dorim să dezvoltăm aceasta relație și să continuăm acest pionierat digital pentru a ajuta Domeniul Peleș în viitoarele proiecte de restaurare, muzeografie, punere în valoare a fondului construit și natural.”

reprezentanții BIMTECH

Din această perspectivă, Castelul Peleș a fost o alegere simbolică.

Castelul Peleș reprezintă „km 0” al modenizării României. La vremea Regelui Carol se venea cu avangardă în construcție și este momentul să readucem această tradiție în România.”

arh. Ștefan Constantinescu, Președinte BIMTECH

Tehnologia de top nu este bună doar pentru a construi edificii moderne. Beneficiile BIM trebuie aplicate și în șantierele de conservare și renovare.  

Eugen Ursu, co-fondator Graphein a vorbit despre aplicarea BIM în scanarea 3D a Vilei Șipot pentru a fundamenta renovarea edificiului, primul proiect de reabilitare a patrimoniului construit, inițiat de APPRP.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.