Complexul „La Tunuri – Vila Economat”

Corpul de Gardă a fost construit o data cu Castelul Peleș, între anii 1880-1883, de către arhitectul Johannes Schultz. Karel Liman a mărit și îmbunătățit edificiul, în stilul renașterii germane, între anii 1908-1909. Astfel, clădirea a devenit de trei ori mai mare decât fusese în primele două decenii ale existenței sale.

La începutul secolului XX, clădirea cu trei niveluri (parter, etaj și mansardă) era centrul gărzii regale, cuprindea birourile ofițerilor, oficiul de poștă și telegraf, locuințe pentru personalul civil și două garaje suficient de mari pentru șapte automobile.

Pe terasa dinspre Castelul Peleș există si astăzi cele două tunuri autentice achiziționate de Carol I și folosite în Războiul de Independență din 1877. Acestea dau numele sub care sunt binecunoscute deja și edificiul, și piațeta.

Perfect renovată și întreținută, La Tunuri – Vila Economat este una dintre principalele atracții și locuri de popas pentru vizitatorii Domeniului Regal. Astăzi, aici funcționează o terasă-restaurant, un hotel și un magazin de suveniruri.

Sprijiniți proiectele noastre!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.