Castelul Pelișor

Aproape de castel, la doar câteva sute de metri mai sus pe coasta dealului, se înalță Pelișorul, construit între 1899 și 1903 de către arhitectul Karel Liman și decorat de Bernhard Ludwig. Castelul Pelișor a fost conceput ca reședință pentru principele Ferdinand, moștenitorul coroanei regelui Carol, și pentru soția sa, principesa Maria. Nepot al regelui Carol, Ferdinand va deveni următorul rege al României. 

Regina Maria și-a lăsat amprenta asupra personalității castelului Pelișor, decorat, sub supravegherea sa,  într-o varietate unică a stilului Art Nouveau, ce împletește elemente celtice și bizantine. 

Regele Ferdinand și Regina Maria au continuat să locuiască în Pelișor chiar și după Încoronare. Peleșul li se părea prea mare și copleșitor. Regina Maria scria în memoriile sale: “Preferăm să ne păstrăm obiceiurile în căminul nostru, mai mic și mai vesel”. 

Spre deosebire de castelul Peleș, o reședință regală, concepută pentru funcții oficiale, Pelișorul este, mai presus de orice altceva, un cămin. Dacă Peleșul este impunător și solemn, Pelișorul este elegant și primitor. Exteriorul său amintește arhitectura cabanelor de munte și păstrează coerența cu stilul castelului Peleș

Regele Ferdinand și Regina Maria și-au crescut aici cei șase copii: Principele Carol (viitorul Carol al II-lea al României), Principesa Elisabeta (viitoarea regină a Greciei), Principesa Maria (viitoarea regină a Iugoslaviei), Principele Nicolae, Principesa Ileana (arhiducesă de Habsbourg) și Principele Mircea. 

În perioada regimului comunist, Pelișorul a suferit aceeași soartă că restul proprietăților regale din Sinaia : a fost rezervat ca reședință de protocol, închis publicului până în anii 90, când a fost redeschis ca muzeu.

În 2006 a fost retrocedat Regelui Mihai, în proprietatea căruia este până în zilele noastre. 

Astăzi, alături de castelul Peleș, Pelișorul este o atracție turistică extrem de apreciată, și, s-ar putea spune, un loc de „pelerinaj” pentru toți cei fascinați de personalitatea Reginei Maria. De asemenea, este o sursă de inspirație pentru designerii și decoratorii îndrăzneți și un loc extraordinar pentru întâlniri și evenimente. 

Cele 70 de camere împărțite pe 3 etaje sunt concepute pentru confort și relaxare. Decorul interior este eclectic dar nu excesiv. Designul vizionar face ca Pelișorul să concureze fără probleme orice reședință modernă. Fiecare spațiu invită la contemplație și induce o stare de bine. La fel ca în cazul Peleșului, varietatea de stiluri ingenios combinate provoacă ochiul și spiritul și îl face pe vizitator să dorească să revină. 

Sprijiniți proiectele noastre!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.