Castelul Peleș

Cel mai vizitat muzeu din România și un adevărat simbol al României, Castelul Peleș a fost conceput de către Regele Carol I să fie reședința dinastiei, garantul stabilității monarhiei constituționale, simbol al independenței, prosperității și al modernizării țării. 

Castelul a fost inaugurat în octombrie 1883.

Maiestuos și totuși primitor, modern dar și evocator al unor epoci istorice, monumental dar totuși delicat, ca scos din basme, cu vitraliile și decorațiunile sale rafinate, castelul Peleș este considerat atât de către experți, cât și de public, drept unul dintre cele mai frumoase castele din Europa construite în stilul neo-renascentist german. Unele agenții de voiaj internaționale îl clasează în topul celor mai frumoase zece castele din lume.

Regele Carol I a supravegheat personal construcția pentru a se asigura că fiecare detaliu este perfect și nu a precupețit niciun efort pentru a construi o reședință demnă de un monarh european. Arhitecți renumiți ai perioadei, precum Wilhelm von Doderer, Johannes Schult, Karel Liman și Andre Lecomte du Nouy au contribuit la proiectare și construcție. Du Nouy l-a transformat într-unul dintre cele mai ramarcabile monumente din Europa, prin îmbinarea mai multor neo-stiluri arhitecturale.

Soliditatea și siguranța castelului au fost asigurate prin măsuri de excepție. Este construit pe o fundație solidă înconjurată de șapte terase decorate cu statui sculptate de artistul italian Romanelli, fântâni și ornamente realizate din marmură de Carrara.  Arhitecții au folosit din abundență lemn pentru decorațiuni, atât pentru cele interioare cât și pentru cele exterioare, ceea ce conferă aspectul deosebit al clădirii.

Interiorul Castelului, o adevărată minune, grație frumuseții și bogăției decorațiunilor din lemn și vitraliilor, prilejuiește vizitatorilor o incursiune în arta și istoria secolului XX.  Și pentru realizarea acestora au fost contractați doar cei mai faimoși decoratori și fabricanți de mobilă, printre care și Auguste Bembe, Bernhard Ludwig, cel care a decorat și Palatul de Justiție și Muzeul de Istorie Naturală din Viena, și compania J.D. Heyman, furnizorul de mobilă al Împăratului Japoniei.

Parterul include majoritatea camerelor publice, sau “oficiale”, martori tăcuți la evenimente de importanță istorică, delegații străine, banchete și evenimente artistice. 

Stilurile decorative variază de la renașterea italiană (Sala de teatru), Louis XV (Sala de Conferințe), neo-baroc (Apartamentul Imperial), neo-rococo (apartamentul Principeleui moștenitor), în stilurile neoclasic și adam (apartamentele principeselor de Hohenzollern și Wied), art nouveau (studioul reginei).

Alegerea stilului neo-renascentist germanic nu numai că îmbina confortul cu preocuparea estetică, dar permitea și integrarea celor mai recente descoperiri tehnologice. Sistemele originale precum lifturile, încălzirea centrală sau prizele special concepute pentru aspiratoare sunt încă funcționale. 

Este, în mod cert, unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice și culturale ale țării. În urma unui acord încheiat cu maiestatea sa, Regele Mihai, Muzeul Național Peleș este administrat de către Ministerul Culturii, care oferă tururi, expoziții permanente și temporare, activități educaționale pentru cei tineri, ateliere pentru artiști și cercetători, dar și un magazin de suveniruri. Vizitatorii părăsesc castelul fermecați de frumusețea și originalitatea castelului.

Sprijiniți proiectele noastre!

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.