Cascada Castelului Pelișor

Un alt proiect de intervenție peisagistică își propune să redeschidă perspectiva spre Cascada Alpinariului Regelui Ferdinand, una dintre „comorile” istorice pierdute ale Domeniului Regal.

Între anii 1906 și 1933, în fața Castelului Pelișor se deschidea priveliștea spectaculoasă a Cascadei Regina Maria – Râul Peleș. Căderea de apă și peluza din față creau o perspectivă amplă care punea în valoare frumusețea construcției. Și acest element estetic purta marca romantismului inovator al Reginei Maria și reflecta dorința ei de a face din Castelul Pelișor o reședință regală intima dar elegantă, remarcabilă dar și perfect integrată în peisajul natural.

Terasele cascade erau realizate dintr-un aranjament de roci, pergola intrării și o parte din peretele era acoperită cu vegetație de conifere, specific zonei.

Astăzi, există doar urme ale cascadei – o parte dintre pietrele de contur mai pot fi văzute. Peluza pe care se întindea a fost înlocuită de o dumbravă iar pădurea de conifere din spate a fost înlocuită de specii de arbori foioși.  În strategia de renovare a Domeniului Regal Peleș intră și proiectul redeschiderii Cascadei, prin lucrări de îndepărtare a vegetației necorespunzătoare, deschideri de perspectivă, decolmatare a albiei cascadei și pârâului Pelișor, plantarea de specii istorice și repunerea în funcțiune a bazinului din fața castelului.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.