Cabana Vulpărie

Complexul Vulpărie a fost cedat Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș de către Casa Majestății Sale, pentru următorii 25 de ani, pentru a sprijini misiunea de restaurare și revigorare a Domeniului Regal. Complexul face parte atât din patrimoniul natural cât și din cel construit, când vorbim despre Domeniul Regal Sinaia.

Din anul 2020, la mai bine de 100 de ani de la construcție, Vulpăria începe o nouă etapă a istoriei sale, găzduind echipele de studenți și profesori ai USAMV București care pun în practică proiecte dedicate patrimoniului natural.

Aflat în mijlocul pădurii, pe un traseu foarte căutat de iubitorii de drumeții, complexul include Cabana, Clădirea Personalului, câteva magazii și anexe, fostele adăposturi pentru vulpile Familiei Regale.

Clădirile existente sunt afectate de trecerea timpului și de căderile de arbori care au provocat avarii grave ale acoperișurilor. Starea actuală a complexului lasă o impresie nedorită vizitatorilor, care îl consideră „o cabană abandonată” sau „o construcție de lemn lăsată în paragină și înconjurată cu sârmă ghimpată”.

APPRP va efectua reparațiile necesare Vulpăriei, unul dintre principalele puncte de interes pe traseul ce leagă Castelele Peleș și Pelișor de Stâna Regală dar și „cartier general” al activităților de cercetare și restaurare dedicate patrimoniului Domeniului Regal.

De asemenea, anexele Complexului pot avea un rol important în inițiativa plimbărilor ecvestre, pe aleile Peleșului, ca adăpost pentru cai.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.