Cabana Vulpărie

Complexul Vulpărie a fost pus la dispoziția Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș de către Familia Regală, pentru următorii 25 de ani, pentru a sprijini misiunea de restaurare și revigorare a Domeniului Regal. Complexul face parte atât din patrimoniul natural cât și din cel construit, când vorbim despre Domeniul Regal Sinaia.

Din anul 2020, la mai bine de 100 de ani de la construcție, Vulpăria începe o nouă etapă a istoriei sale, găzduind echipele de studenți și profesori ai USAMV București și ai UAU ”Ion Mincu” care pun în practică proiecte dedicate patrimoniului natural și construit.

Aflat în mijlocul pădurii, pe un traseu foarte căutat de iubitorii de drumeții, complexul include Cabana, Clădirea Personalului, câteva magazii și anexe, fostele adăposturi pentru vulpile argintii.

Clădirile existente sunt afectate de trecerea timpului și de căderile de arbori care au provocat avarii grave ale acoperișurilor. Starea actuală a complexului lasă o impresie nedorită vizitatorilor, care îl consideră „o cabană abandonată” sau „o construcție de lemn lăsată în paragină și înconjurată cu sârmă ghimpată”.

APRP va efectua reparațiile necesare Vulpăriei, unul dintre principalele puncte de interes pe traseul ce leagă Castelele Peleș și Pelișor de Stâna Regală dar și „cartier general” al activităților de cercetare și restaurare dedicate patrimoniului Domeniului Regal.

De asemenea, anexele Complexului pot avea un rol important în desfășurarea de activități culturale, educaționale și de recreere pentru tineri și pentru temerari ai drumețiilor montane.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.