Augustin Ioan
Președinte APRP
Biografie
Arhitect, Prof.univ.dr., Autor
Nu se poate vorbi despre arhitectură, în România, fără a menționa numele Prof.dr. Augustin Ioan. Personalitate academică și autor de referință în domeniu, Augustin Ioan este una dintre vocile cele mai puternice în sprijinul cauzei patrimoniului arhitectural din România.
Licențiat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București și doctor al Facultăţii de filosofie a Universităţii Bucureşti, adaugă palmaresului său diplome și specializări la universități de prestigiu, precum Oxford University, UK (Research Scholar), University of Cincinnati, Ohio (MSArch), Centro di Studi di Architettura Andrea Palladio (Vicenza) sau Collegium Budapest.
Este profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, predă la departamentul Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului dar și visiting professor la University of Cincinnati, pe care el însuși a absolvit-o, ca șef de promoție. A fost invitat să susțină conferințe și prelegeri la centre academice de renume: Metropolitan University (Londra), Universitatea Tehnică din Berlin, Universitatea Ebraică din Ierusalim, CUA Washington DC, UCLA, pentru a menționa doar câteva.
Augustin Ioan desfășoară, de asemenea, o activitatea publicistică prolifică. Este autor sau co-autor a peste 30 de cărți despre stiluri arhitecturale, urbanism, spațiul sacru, identitate culturală, cărți apărute în România dar și în volume publicate la Londra, Paris, Frankfurt sau Heidelberg. Face parte din consiliul editorial al revistei Art Margins a Universităţii California Santa Barbara.
Legătura sa cu Familia Regală a început cu ani în urmă, prin intermediul proiectelor Familiei Regale pe care le-a coordonat. Cele mai importante dintre acestea sunt Castelul Săvârșin și Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș, pentru care a primit premiul Academiei Române și în a cărei necropolă sunt înmormântați Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana.
Ca Președinte al Asociației pentru Patrimoniu Regal Peleș, arh. Augustin Ioan s-a implicat, cu expertiza personală, în proiectul de reabilitare a fântânii principale de pe terasa castelului. De asemenea, a susținut organizarea expoziției dedicată lui Karel Lyman, arhitectul Casei Regale a României între anii 1904-1929 și lucrează la amenajarea muzeului care îl va avea în centru pe Karel Lyman, în Casa arhitecților de pe domeniul regal (Vila Șipot).
Ion Tucă
Vicepreședinte APRP
Director executiv
Biografie
Membru fondator, Vicepreședinte și Director executiv
Director al Administrației Proprietăților Regale din România
Ion Tucă și-a dedicat întreaga carieră regalității române contemporane.
A fost alături de Majestatea Sa Regele Mihai I și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, încă din anul 1990. În primii 10 ani, a derulat mai multe proiecte sociale, educaționale și culturale ale Fundației Principesa Margareta a României, iar apoi, până în septembrie 2021, a activat ca Director executiv al Asociației Casa Majestății Sale.
Din anul 2001 până în 2017 este implicat în conducerea Casei Majestății Sale Regelui Mihai I, iar din anul 2017 este Director al Administrației Proprietăților Regale.
Din 2019 este Membru fondator, Vicepreședinte și Director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.
A fost membru activ în consiliile a numeroase alte organizații de prestigiu, precum Asociația Casa Majestății Sale, Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Săvârșin, sau Fundația Colecția Familiei Regale a României.
Ca director executiv al ACMS, a primit în 8 octombrie 2020, Medalia Comemorativă ”Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului” cât și Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri” conferite de Președintele României Asociației Casa Majestății Sale.
Pentru realizările sale a fost decorat de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române cu Ordinul Coroana României în Grad de Mare Ofițer (24 martie 2022), după cel de Comandor conferit de Regele Mihai I (2013), Decorația Regală Nihil Sine Deo (2010), Crucea Casei Regale a României (2008) și Medalia Regală pentru Loialitate (2021). Printre alte distincții deține, de asemenea și Emblema de Onoare a Armatei României (10 mai 2018).
A coordonat logistic evenimente de cea mai mare anvergură, ca de exemplu, Nunta de Diamant a Regelui și Reginei (2008), Aniversarea de 90 de ani a Regelui Mihai (2011), dar și Funeraliile Regelui Mihai I (2017) și Reginei Ana (2016).
Licențiat în Drept, adaugă experienței practice competențe academice centrate pe misiunea APRP: Master la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, specializare în Managementul Programelor și Proiectelor, cu teza ”Particularitățile unui proiect cultural. Studiu de caz Castelul Peleș” și cursuri doctorale ale Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Horticultură, având ca temă de cercetare Patrimoniul Natural al Domeniului Regal Peleș.
Din 2008, când Domeniul Regal Peleș a fost retrocedat Regelui Mihai I, Ion Tucă a mobilizat resurse și parteneri pentru dezvoltarea potențialului zonei, în beneficiul comunității locale și al turismului național. Evenimentele care au adus aici membri ai Familiilor Regale și personalități din întreaga lume au redat Domeniului Regal Sinaia specificul unei destinații unice, cu rădăcini adânci în istoria și identitatea României.
Pentru dezvoltarea proiectelor educaționale, de cercetare științifică și culturale ale APRP, Ion Tucă a pus bazele unor parteneriate ale asociației cu instituții de învățământ superior precum Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, Universitatea Națională de Muzică București, Universitatea Transilvania din Brașov și Universitatea Tehnică de Construcții București.
Păstrarea, restaurarea și punerea în valoare a elementelor de patrimoniu de pe Domeniul Regal Sinaia este o misiune de onoare pentru Ion Tucă.
Otilia Sava
Membru Board APRP
Biografie
Avocat, business owner
Otilia Sava are o amprentă puternică în practica juridică, în administrația publică și societatea civilă.
Membru fondator ai Casei de avocatură „Ionescu si Sava”, cu o experienta de 22 de ani in viata juridică din România, este unul dintre cei care au transformat profesia de avocat într-o adevărată vocație. Otilia Sava este specializată în drept civil și comercial și membru al Baroului București din 1998. „Ionescu și Sava” se află printre primele 20 de firme de pe piața avocaturii de business din România.
În perioada 2013 – 2017 a fost secretar de stat pentru Relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului în Ministerul Apărării Naționale. În această calitate, a promovat proiecte inedite dedicate veteranilor de război, veteranilor din teatrele de operații și cultului eroilor. Datorită inițiativelor prin care a luptat pentru recunoașterea și recompensarea meritelor soldaților veterani a devenit unul dintre profesioniștii cei mai apreciați din minister, în rândul militarilor de la baza ierarhiei, câștigându-și renumele „generalul soldaților”.
Ulterior poziției sale din Minister, Otilia Sava își continuă activitatea civică în calitate de președinte al Asociației „Alături de veteranii și văduvele de război”.
Cauza veteranilor a adus-o aproape de Familia Regală încă din anul 2015, când a organizat mai multe evenimente cu participarea Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Alături de membri Familiei Regale a început un nou drum în cariera ei multi-dimensională.
„Eu sunt tributară istoriei. Vreau ca ceea ce fac să dea oamenilor speranță și încredere că se poate” spune Otilia Sava care, din 2019, se dedică unui nou proiect cu implicații culturale și comunitare, din poziția de membru fondator al Asociației pentru Patrimoniu Regal Peleș.
Alexandru-Iulian Muraru
Membru Onorific Board APRP
Biografie
Profesor, autor, politolog şi istoric
Alexandru Muraru este specializat în problematica memoriei, istoriei monarhiei românești și mai ales a dezbaterilor privind regalitatea după 1989, a istoriei Holocaustului și comunismului, istoriei ideilor, mentalităților și istoriei intelectuale românești din secolele XX-XXI.
Este profesor asociat în Științe Politice și cercetător științific în cadrul Departamentului de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Filosofie şi Ştiinţe Social‑Politice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Este, de asemenea, cercetător asociat al Institutului Român de Istorie Recentă.
În anul academic 2019‑2020 a fost profesor invitat Senior Fulbright la New York University.
A fost consilier la Cancelaria Prim‑ministrului (2005‑2009), director general al Institutului National al Patrimoniului (2013‑2014) şi este membru în conducerea Societății Române de Radiodifuziune (2014‑prezent). Pentru pozițiile sale publice şi lucrările despre regalitate, a fost decorat de două ori de MS Regele Mihai I al României cu Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate (2008) şi cu Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer (2015).
Şi‑a susţinut doctoratul în ştiinţe politice în 2011, cu o teză despre dezbaterile privind regalitatea în România postcomunistă. Absolvent şi doctor al şcolii de ştiinţe politice ieşene, a urmat şi două programe de master, în istorie şi studii europene, la aceeaşi universitate.
A beneficiat de numeroase burse de studiu în Europa şi America de Nord în domeniile științelor politice, istoriei, naționalismului, studiilor privind Holocaustul și istoria evreilor (Utrecht University (Olanda, 2004), USHMM, Center for Advanced Holocaust Studies, Washington DC (SUA, 2010-2011), Northwestern University, (SUA, 2013), Royal Holloway University of London (UK, 2016) New York University (SUA, 2019-2020) ș.a.).
Este autor sau coordonator a zece volume de istorie și științe politice. Este autorul lucrărilor Cum supraviețuiește monarhia într‑o republică? Regele Mihai, românii şi regalitatea după 1989 (2015) şi Republica Monarhică. Aportul Familiei Regale la integrarea euro‑atlantică a României (2009). A coordonat volumele Ana, Regina. Acasă pentru totdeauna (2016), Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României (coed. Daniel Şandru, 2016), Regele, comuniştii şi Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (coed. Andrei Muraru, 2017), Mihai I al României. Regele nostru. Martori, experienţe, amintiri regale (2018), Lumea Majestăţii Sale. Jubileul Custodelui Coroanei Române (coed. Daniel Şandru, 2019), Revoluția din 1989. Învinși și învingători (coed. Anneli Ute Gabanyi, Andrei Muraru, Daniel Șandru, 2020).
A publicat zeci de studii şi articole privind problema monarhică în România postcomunistă, istoria Holocaustului, istoria mentalităților și evoluțiile generate de aceste subiecte.
Adrian Buga
Membru Onorific Board APRP
Biografie
Istoric de artă, Expert, Autor
Adrian Buga și-a dedicat întreaga carieră de până acum artiștilor români uitați și recuperării obiectelor de artă care au aparținut Familiei Regale a României. A fost consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României, iar în prezent este expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic. În anul 2008 a pus bazele unei societăți de consultanță în artă ARGO Art Consulting și în 2014 a înființat Editura ARGO Art Publishing.
Cercetător și autor de referință în domeniu istoriei artei, Adrian Buga a publicat numeroase studii și cărți de specialitate. La îndemnul MS Reginei Ana a publicat albumul Colecția de Artă Contemporană. Este o voce puternică în sprijinul educației și culturii din România, mai ales pentru tânăra generație, prin proiectul DemCreativ.
Licențiat al Universității Naționale de Artă din București, facultatea de Istoria și Teoria Artei. În prezent se pregătește să-și susțină teza de doctorat Colecționari medici din România – prof. coord. dr. Ruxandra Demetrescu și prof. med. habil. Ion Christian Chiricuță.
În calitate de consultant al Cancelariei Decorațiilor Regale din cadrul Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României, a realizat, alături de Andreea Buga, medaliile, decorațiile și ordinele Familiei Regale: Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate; Crucea Casei Regale a României; Decorația Regală „Nihil Sine Deo”; Ordinul Coroana României; Medalia Custodele Coroanei Române.
Pentru realizările sale a fost decorat de MS Regele Mihai cu Medalia Regală pentru Loialitate (2009). Printre alte distincții deține și premiul George Oprescu (2008).
A fost invitat să susțină conferințe și prelegeri la centre academice de renume despre obiecte de artă din tezaurul românesc, obiecte de artă care au aparținut membrilor Familiei Regale a României, pictori uitați, colecționari români, pictori evrei.
Adrian Buga desfășoară, de asemenea, o activitatea publicistică amplă. Este autor sau co-autor a peste 15 de cărți despre arta românească. Este specializat în cercetarea documentelor din arhive, descoperind nenumărate informații utile pentru patrimoniul regal din România.
Legătura sa cu Familia Regală a început în anul 2006, prin intermediul proiectelor de recuperare a memoriei, a istoriei monarhiei românești și, mai ales, a pictorilor uitați.
Ca membru al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, Adrian Buga se implică, cu expertiza personală, în cercetarea arhivelor publice și private, descoperind nenumărate acte și fotografii inedite din timpul construcției Domeniului Peleș, cercetarea obiectelor de artă și întocmirea rapoartelor și expertizelor de restaurare.
Florin Stănică
Membru board APRP
Biografie
Prorector la Universitatea de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București, Membru Corespondent al Academiei Române la Secția de Științe Agricole
Cu o carieră de 40 de ani în domeniul horticulturii și pomiculturii, Prof.univ.dr. Florin Stănică aduce Domeniului Regal Sinaia o expertiză inestimabilă în conservarea patrimoniului natural și o deschidere către mediile academice și profesionale cele mai înalte.
În prezent, Prorector al Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară din București (USAMV București), Florin Stănică este unul dintre cei mai buni specialiști din România în domeniul horticulturii, profesie în care activitatea academică este indisolubilă legată de munca de cercetare și de teren.
Are specializări la College of Agriculture and Life Science, Cornell University, SUA, la International Exchange Center of Yangling Agricultural High-tech Industry Demonstration Zone din China și la Universitățile Perugia și Molise din Italia.
A deținut poziții-cheie în instituții de referință, în domeniu. A fost membru în comisia consultativă pentru Pomicultură a Ministerului Agriculturii, Președinte al Consiliului pe produs Flori, Plante ornamentale şi Arhitectură Peisageră (MAPDR) și Președinte al EUFRIN (European Fruit Research Institutes Network).
Este membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS) și Vicepreședinte al Secției de Horticultură, membru fondator și Prim Vicepreședinte al Societății Române a Horticultorilor (SRH) și reprezentant al României în Consiliul Societății Internaționale de Științe Horticole (ISHS).
A publicat peste 150 de articole și lucrări științifice, pe lângă o activitate susținută în presa de specialitate, în calitate de membru în comitetul de redacție al unor publicații precum AgroLife Journal, Scientific Papers, Series B. Horticulture, Food Quality and Safety – Zhejiang University, China, Fructus Journal – Banja Luka University, Bosnia Herțegovina, Hortus, Știința Agricolă – Chișinău, Agricultori de Top, Agricultorul român. Este referent al Revistei Americane HortScience, al Revistei Notulae Botanicae Horti Agrobotanici și al Revistei Notulae Scientia Biologicae Cluj-Napoca, Journal of Food Agriculture and Environment, etc.
Deține peste 40 de medalii și distincții naționale și internaționale pentru proiecte și invenții. În 2016, a primit, chiar la Castelul Peleș, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler. Din octombrie 2021 este Membru Corespondent al Academiei Române la Secția de Științe Agricole.
Prof. Florin Stănică are un rol esențial în parteneriatul APRP cu USAMV București și coordonează, alături de Ion Tucă, proiectele de amenajare a grădinilor castelului Peleș cu implicarea studenților.
Nicolae-Dorin Pepene
Membru Onorific Board APRP
Echipa Comunicare
Ada Lungu
Biografie
Expert comunicare și PR, Președinte Asociația Volens
Specialist cu experiență în comunicare organizațională și relații publice, Ada Lungu are o carieră sub semnul diversității. A studiat, a trăit și a lucrat în șase orașe, trei țări și două continente. Licențiată în comunicare și relații publice la Facultatea de Litere a Universității București, s-a perfecționat în jurnalism, afaceri europene și management de proiect la Cairo, Bordeaux, Paris, Bruxelles și Berlin.
În anii 2008 și 2009, Ada Lungu a fost Coordonatorul PR și Presă al Familiei Regale a României, aducând echipei de la Palatul Elisabeta o experiență de 7 ani în organizații internaționale (World Trade Centre, British Council), media (Societatea Română de Radiodifuziune), administrație publică (Institutul European din România), sectorul academic (Universitatea din București).
Ca PR al Casei Regale, Adriana a fost implicată în desfășurarea a zeci de angajamente publice ale Familiei Regale și organizarea unor evenimente istorice, ca Întoarcerea Regelui Mihai l a Castelul Peleș, Nunta de Diamant a Majestăților Lor sau Jubileul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române (atunci Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României).
În anii care au urmat, s-a dedicat promovării unor inițiative importante de educație și artă (Pasărea de foc, primul proiect internațional de dans comunitar din România; Patrula de Reciclare, programul național de educație de mediu, Programul Național de Burse Universitare al Fundației Blue Heron etc.)
A continuat, în paralel, colaborarea cu Casa Regală, colaborare în cadrul căreia au luat naștere 2 proiecte editoriale – catalogul „Peleș Castle and the Royal Domain of Sinaia, History meets Magic” și primul Anuar al Furnizorilor Casei Regale a României publicat la reluarea tradiției acordării acestui titlu. Albumul dedicat Domeniului Regal Peleș a prefigurat, încă din anul 2012, misiunea Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, subliniind valoarea istorică și potențialul locului ca reper contemporan.
Implicarea în proiectele regale reprezintă o constantă a activității Adei Lungu din ultimii 12 ani. Bun cunoscător al Domeniului Regal Sinaia și promotor convins al valorilor regalității, ea susține, acum, obiectivele APPRP.
Alexandra Arnăutu
Biografie
Manager de proiect, Antreprenor
Alexandra Arnăutu, filolog la bază, are un master în limbi străine (franceză și arabă) realizat în Orientul Mijlociu și a urmat cursuri post-universitare în comunicare și relații publice. După o experiență variată în instituții de formare, companii private și media, în anul 2002, Alexandra s-a alăturat echipei Casei Regale a României. A fost Secretarul Majestății Sale Regele Mihai I în România și apoi a devenit Șef de Cabinet al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei (pe atunci A. S. R. Principesa Margareta a României). Din 2008 a devenit antreprenor și primul proiect asumat a fost coordonarea evenimentului Nunta de Diamant a Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana.
Domeniul în care s-a specializat este managementul și promovarea evenimentelor și proiectelor sociale, culturale și de educație. „Pasărea de Foc”, primul proiect de dans comunitar din România (120 de copii și tineri, 2 reprezentații în cadrul Festivalului George Enescu) a reprezentat începutul activităților de fundraising și implicare în domeniul social.
În 2010 a început colaborarea cu Asociația Română pentru Reciclare-RoRec, a colaborat cu autorități locale și centrale și a creat echipe care să promoveze și să implementeze un sistem de colectare selectivă a deșeurilor electrice și electronice. Din anul 2012 a preluat rolul de manager al programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, care de-a lungul anilor a reunit mii de profesori și peste 115.000 de voluntari, devenind cea mai activă mișcare ecologistă de tineret din România. Datorită performanțelor sale, Programul Patrula de Reciclare a fost premiat la Gala Societății Civile și în 2015 a primit patronajul regal al ASR Principesa Maria a României.
Alexandra Arnăutu a continuat și colaborarea cu Casa Regală, la evenimente de anvergură, călătorii ale Trenului regal și proiecte editoriale, ca Anuarul Furnizorilor Casei Regale și albumul „Peles Castle and the Royal Domain of Sinaia – History meets magic”.
Alăturându-se Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, Alexandra aduce echipei de comunicare o experiență unică în zona culturală non-profit, dar și o legătură personală de aproape două decenii cu Familia Regală a României, pentru care a primit „Medalia Regele Mihai I, pentru Loialitate”.
Protocol și Evenimente
Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block. Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do. Description for this block. You can use this space for describing your block.
Raluca Stănescu
Biografie
Raluca Stănescu este nou sosită în echipa Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.
Astfel, începând cu toamna anului 2022 s-a implicat în organizarea evenimentelor desfășurate de APRP la Palatul Elisabeta, cu participarea Alteței Sale Regale Principele Radu al României, la care au fost prezenți membrii Boardului asociației, parteneri și sponsori implicați în proiectele asociației, precum și studenți voluntari din țără sau străinătate, alături de profesorii lor.
Raluca Stănescu este prezentă deseori pe Domeniul Regal de la Sinaia pentru a acorda sprijin în buna derulare a sesiunilor de workshop ale studenților din instituțiile de învățământ partenere, precum și în București cu ocazia diferitelor evenimente derulate la sediul Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș.