Workshop USAMV București la Peleș, ediția a X-a

Devenite deja tradiție, workshop-urile desfășurate de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București la Peleș, au ajuns în acest an la a X-a ediție.

Având în vedere necesitatea protejării, a conservării și a restaurării patrimoniului istoric peisagistic al Domeniului Peleș, ca necesitate culturală cu beneficii colective, reflectate în păstrarea tradiției, a istoriei, a culturii și a civilizației românești, considerăm că este deopotrivă datoria mediului academic și profesional să se implice în salvarea și regenerarea peisajelor valoroase, să participe la toate intervențiile asupra monumentelor istorice de peisagistică, la analize, expertize, studii, cercetări proiecte și în general la strategiile de planificare și management durabil al patrimoniului peisagistic cu valoare istorică.

Prin proiectele derulate în parteneriat cu APRP, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București – Facultatea de Horticultură, Departamentul Peisagistică Biodiversitate și Horticultură Ornamentală, se urmărește abordarea științifică și profesională a dezvoltării durabile a peisajelor valoroase, prin intervenții practice, în cadrul stagiilor curiculare, care vizează managementul, gestiunea și întreținerea profesională diferențiată a sistemelor verzi, dar și înțelegerea, conștientizarea și promovarea valorilor culturale și istorice ale peisajelor cu valoare de patrimoniu.

Astfel, în perioada 22-28 aprilie 2024, studenții Facultății de Horticultură specializați în peisagistică și horticultură revin împreună cu profesorii lor pentru a continua pregătirea profesională prin activități practice de îngrijire a plantelor cu valoare de patrimoniu existente pe întregul cuprins al Domeniului Regal de la Sinaia.

Cu această ocazie, sub conducerea doamnei Conf. univ. dr. Elisabeta Dobrescu, împreună cu doamna Prof. univ. dr. Mihaela Ioana Georgescu și Lect. univ. dr. Cosmin Mihai, cincizeci de studenți vor fi angrenați în activități ce au ca tematică principală regenerarea vegetației prezente pe cele patru terase și pe pajiștea de la Peleș, precum și din zona cascadei Castelului Pelișor. La toate acestea se vor adăuga activitățile de analizare, cercetare și elaborare a unui concept pentru amenajarea peisagistică a zonei adiacente Vilei Șipot – Casa Arhitecților Peleșului.

De remarcat este faptul că acestor activități l-i se vor alătura în diferite etape elevi din Orașul Sinaia, sau din cadrul Colegiului Tehnologic ”Carol I” de la Valea Doftanei, ori silvicultori ai Ocoalelor Silvice Sinaia și Azuga, realizând astfel acele schimburi de experiență care ne dau încrederea continuității și crează deopotrivă o bună legătură între generații.

Mulțumim pentru susținere CEC Bank, sponsor principal al APRP 2024.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.