Galeria Arhitecților Peleșului la Vila Șipot

Pe 21 august, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP) a deschis publicului „Galeria Arhitecților Peleșului – Domeniul Regal, de la proiect la capodoperă”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția cu intrare liberă a fost vizitată, până în 25 octombrie 2021, la fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică, la Vila Șipot (Casa Arhitecților), pe Domeniul Regal Peleș. Proiectul a reprezentat o nouă atracție de week-end pe Domeniul Regal Sinaia și a atras atenția unui număr de peste 5.000 de vizitatori asupra nevoii de restaurare și a potențialului turistic al patrimoniului regal din Sinaia.

Galeria Arhitecților Peleșului – Vila Șipot, foto Alexandru Nae

Expoziția temporară a fost dedicată arhitecților care au construit și dezvoltat Domeniul Regal Sinaia, după viziunea Regelui Carol I, de la primele planuri ale Castelului Peleș la întregul ansamblu arhitectural și peisagistic pe care îl admirăm astăzi. Proiectele lui Wilhelm von Doderer, intervențiile lui Johannes Schulz, contribuția decisivă a lui Karel Liman a fost readusă în atenția publicului prin fotografii de arhivă și planuri de acum aproape un secol și jumătate. Expoziția a inclus și o machetă originală realizată de Karel Liman pentru un proiect de amenajare a peluzei principale a Castelului Peleș.

Galeria Arhitecților Peleșului – Vila Șipot, foto Daniel Angelescu

Galeria a fost prezentată într-un edificiu cu o istorie aparte. Situată în Piațeta Economat, lângă Castelul Pelișor, Vila Șipot a fost proiectată în 1900 și a servit ca sediu al Biroului Regal de Arhitectură dar și ca reședință a Arhitectului-Șef de la acea vreme, Karel Liman. Astfel, vizitatorii expoziției au avut prilejul să redescopere acest spațiu care reprezintă principalul proiect al APRP de restaurare a patrimoniului construit, în momentul de față.

În acest spațiu vor fi organizate, în paralel cu vizitele turiștilor, prezentări ale specialiștilor din domeniul restaurării, lecții de bună practică în domeniu, evenimente privind promovarea patrimoniului cultural prezent pe Domeniul Peleș, dar și pentru atragerea resurselor necesare restaurărilor care sunt așteptate de mai mulți ani.

Galeria Arhitecților Peleșului nu este doar un simplu spațiu expozițional, ci reprezintă chiar locul de geneză al patrimoniului material construit pe Domeniul Peleș.  După mai bine de 150 de ani, acest loc își poate primi rolul de a face cunoscut modul în care au fost construite edificiile regale și de a promova valoarea lor de patrimoniu, pentru a se atrage resursele necesare revitalizării acestor elemente.  

Imagine din albumul „Karel Liman Arhitectul Casei Regale a României” Muzeul Național Peleș

Proiectul va diversifica informația oferită publicului, deschizând noi posibilități de cunoaștere create prin contactul direct cu spațiile din Biroul istoric de arhitectură de la Peleș. Prin activitățile prevăzute vom prezenta restaurările realizate în decursul timpului la Peleș, dar și aspecte mai puțin cunoscute de public, care se referă la actualele demersuri de restaurare ale întregului Domeniu Peleș.

Galeria Arhitecților va susține punerea în valoare a clădirilor monument istoric și a celor cu destinație culturală. Reintroducerea acestora în circuitul turistic va duce la diversificarea publicului care beneficiază de acest act cultural.

Vizăm și susținerea propunerilor creative pentru dezvoltarea produselor și serviciilor culturale existente pe Domeniul Regal Peleș. Proiectul va încuraja inovația în procesul creativ și va educa tinerele generații ca viitori participanți la actul cultural.

Imagine din albumul „Karel Zdenek Liman. Arhitectul ceh al Casei Regale a României”, Igloo Media
Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.