Redescoperă Drumuri Regale

Un proiect de reabilitare a traseelor istorice și grădinilor Domeniului Regal Peleș sub egida Familiei Regale a României, dezvoltat de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș, Ministerul Culturii și Primăria Orașului Sinaia, alături de profesori de Horticultură și Peisagistică și studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, împreună cu membri ai Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Data de 22 septembrie marchează demararea proiectului de revitalizare funcțională a traseelor turistice de promenadă și a căilor de acces la Vulpărie, precum și evaluarea calității acestora.

Programul Evenimentului de deschidere din 22 septembrie 2020

Ora 11.00 – Primirea studenților și cadrelor didactice pe Terasa Castelului Peleș și stabilirea obiectivelor de lucru.

Ora 14.00 – Semnarea Protocolului de Colaborare între Primăria orașului Sinaia, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și  Ministerul Culturii, ce are loc în zona pietonală, din fața primăriei, ce marchează locul de amplasare a unei statui a Regelui Mihai I.

Ora 15.00 –  Deschiderea Oficială a proiectului, pe terasa Castelului Peleș, alături de Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României, Ministrului Culturii – Bogdan Gheorghiu, Primarul Orașului Sinaia – Vlad Oprea, Directorul Executiv al Asociației Casa Majestății Sale – Ion Tucă, Prorectorul USAMV București – Prof.Dr. Florin Stănică, Șef Lucrări USAMV Dr. Elisabeta Dobrescu, Directorul Ocolului Silvic din Azuga – ing. Lionel Teleanu,  reprezentanți ai companiilor partenere Tornator din Brașov și Migab Forest, precum și elevi ai Liceului Tehnologic Carol I, din Valea Doftanei, cadre didactice de specialitate, studenți USAMV și UAIUM.

Noi zone de interes la Peleș

Cel mai vizitat punct de atracție istorică al României, Castelul Peleș din Sinaia, va avea un motiv în plus pentru atragerea turiștilor cu cele 3 noi zone de interes:

  • Alei dedicate plimbărilor și drumețiilor;
  • Alei și poteci pietruite pentru trasee de Mountain Bike;
  • Locuri de popas și belvedere cu o perspectiva frumoasă asupra Castelului Peleș, Pelișor, zonei Foișor, orașului Sinaia și asupra Munților Bucegi.

Se vor pune în valoare peste 7 km de alei și drumuri pietruite pentru a le prezenta în toată splendoarea lor turiștilor și iubitorilor de istorie. Se vor face intervenții de specialitate pe traseele care încep de la Bastion, continuă către Castelul Peles și Pelișor, cu parcurile lor, cu popas în zona Vulpărie și se termină la Stâna Regală, într-o zonă a parcului natural al Bucegilor de o rară biodiversitate.

În perioada 21-27 septembrie, echipa, coordonată de Dr. Elisabeta Dobrescu – Șef de Lucrări, va demara proiectul cu ateliere de analiză asupra vegetației (tăieri, dirijări) și va face analize și cartări ale elementelor valoroase de peisaj (trasee istorice, puncte de belvedere, zone de repaus, repere istorice). Un loc aparte îl au studiile și analizele asupra biodiversității ecosistemului privind speciile vegetale, avifauna, insectele, în special în peisajul istoric din zona de legatură dintre Castelul Peleș și Vulpărie.

La Vulpărie studenții au ca temă de proiectare reamenajarea zonei pentru realizarea, în scurt timp, a unui Centru Cultural destinat promovării activităților sociale, culturale și de relaxare ale tinerilor.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.