100 de brazi plantați pe Domeniul Regal Peleș, pentru Centenarul nașterii Regelui Mihai

Miercuri 28 aprilie, pe Domeniul Regal din Sinaia au fost plantați 100 de puieți de brad, pentru a marca cei 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I. Acțiunea a fost inițiată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APRP), în parteneriat cu Direcția Silvică Prahova și cu ajutorul voluntarilor din comunitatea locală, de la Ocolul Silvic Sinaia și Azuga și de la Liceul Tehnologic Valea Doftanei.

APRP lansează o serie de activități de plantare și împădurire pe Domeniul Regal Peleș dar și o invitație altor comunități să preia ideea celor „100 de arbori la 100 de ani”, pentru a onora memoria Regelui Mihai.

Voluntari de la Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei
Foto: Daniel Angelescu

Oferiți de Ocolul Silvic, puieții de brad au fost plantați pe marginea Aleii Peleșului, începând de la depozitul Stăvilar până pe peluza din fața Castelului Peleș. Astfel, noii arbori vor constitui aliniamente naturale în zona Stăvilar și Bastion dar și în proximitatea Castelului.

Extindem și redescoperim patrimoniul natural al Domeniului Regal Peleș, cu ajutorul voluntarilor de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și de la Liceul Tehnologic Valea Doftanei. Plantarea celor 100 de brazi, în anul centenar al nașterii Regelui Mihai, este o primă etapă în acțiunile prin care Asociația Pentru Patrimoniul Regal Peleș va îmbogăți fondul silvic de aici. Continuăm și cu alte proiecte menite să sporească frumusețea acestui peisaj, atât de îndrăgit de Regii și Reginele României, dar și de sute de mii de turiști din toată lumea” a spus domnul Ion Tucă, Vicepreședintele APRP.

Prof.univ.dr. Florin Stănică, USAMV București (stânga) si Ion Tuca, Vicepresedinte APRP
Foto: Daniel Angelescu

Vremea s-a dovedit favorabilă iar efortul echipelor de voluntari va face ca o nouă generație de brazi să crească pentru a fi admirată și de viitoarele generații de vizitatori.

Avem condiții propice pentru o reușită deplină a acțiunii de astăzi. Temperatura și umiditatea sunt ideale pentru ca puieții de brad să prindă rădăcini și să crească frumos. Direcția Silvică Prahova este onorată să administreze pădurea regală, încrederea Casei Regale reprezentând o recunoaștere a profesionalismului nostru” a declarat ing. Mihai Luția, Directorul Direcției Silvice Prahova.

dl. Crinu Oseaca (stânga) și dl. Mihai Luția, Directia Silvică Prahova
Foto: Daniel Angelescu

În acest an când se împlinește un secol de la nașterea Regelui Mihai, APRP invită și alte organizații, autorități locale și persoane private să preia acest concept și să organizeze astfel de acțiuni de plantare în comunitățile lor.

Prof.univ.dr. Florin Stănică, reprezentantul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV București) – partener al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș la proiectele dedicate patrimoniului natural, a lansat această invitație:

În 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai, deci este un context special pe care vă invit să-l marcăm în toată țara. Ne dorim ca această primă inițiativă a Asociației să fie dusă mai departe și de alte organizații și oameni care doresc să omagieze memoria Regelui prin acest gest benefic – plantarea a 100 de arbori, din speciile potrivite zonei lor.”

Voluntari de la Ocoalele Silvice Sinaia și Azuga și Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei

APRP demarează astfel o serie întreagă de acțiuni de plantare și revigorare a patrimoniului natural pe Domeniul Regal Peleș, acțiuni care implică tineri și studenți, într-un demers de formare practică, și voluntari din comunitatea locală.

Recomandă

Susțineți proiectele noastre

Prin intermediul APPRP, toți cei care apreciază valoarea monumentelor de arhitectură și a patrimoniului natural pot contribui la efortul de reconstrucție, întreținere și dezvoltare a acestora.