În 2022, pentru prima oară în istoria post-decembristă, celebrăm 10 Mai ca sărbătoare națională oficială – Ziua Independenței Naționale a României, decretată prin lege în iulie 2021. Asociația pentru Patrimonul Regal Peleș a marcat această zi la Sinaia, printr-o serie de evenimente culturale și simbolice dedicate rolului istoric și actual al Monarhiei Române și patrimoniului regal.
Ceremonie la Statuia Regelui Mihai din centrul orașului Sinaia
Reprezentanți ai Casei Regale a României, ai APRP, ai Primăriei Sinaia, Muzeului Național Peleș, Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din București, Colegiului Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) și alți membri ai comunității din Sinaia au depus flori la Statuia Regelui Mihai din centrul orașului. Este prima ceremonie de 10 mai care are loc la noul monument închinat Regelui Mihai, realizat la inițiativa Asociației, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Primăria orașului Sinaia și inaugurat în toamna anului 2021.
Cu acest prilej studenții peisagiști ai USAMV București au mutat bradul plantat în curtea Primăriei de Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române, în anul 2015, și l-au amplasat lângă statuie. De acum, în Piațeta George Enescu, stau alături cele două elemente simbolice pentru patrimoniul construit și cel natural.
Seminarii despre arhitectura și peisagistica din vremea monarhiei
Sărbătoarea de 10 mai a coincis, anul acesta, cu atelierul de peisagistică organizat de APRP pe Domeniul Regal Peleș în parteneriat cu USAMV București. Atelierul se derulează sub coordonarea Prof. univ. dr. Florin Stănică – Prorector, Membru Corespondent al Academiei Române la Secția de Științe Agricole, Prof. univ. dr. Mihaela Georgescu, Conf. univ. dr. Adrian Peticila, Prodecanul Facultății de Horticultură, Conf. univ. dr. peisagist Elisabeta Dobrescu, șef de lucrări.
Astfel, în prima parte a zilei s-au desfășurat două seminarii de specialitate la care au participat studenți și profesori ai USAMV București.
Dr. arh. Sidona Teodorescu a prezentat studenților, sub tema „Arhitectură și Regalitate”, evoluția arhitecturii moderne românești sub influența Regilor și Reginelor României. În perioada regală au fost ridicate numeroase edificii emblematice – precum Arcul de Triumf, Academia de Științe Economice, Palatul de Justiție din București, Castelele Peleș și Pelișor și altele. Suveranii români au susținut arhitecții de referință care au consacrat stilul neo-românesc, cu o simbolistică bogată legată de construirea și consolidarea statului național.
Conf. univ. dr. peisagist Elisabeta Dobrescu, a trecut în revistă momente-cheie ale istoriei Domeniului Regal Peleș, punctând importanța demersurilor de arheologie peisagistică în restaurarea patrimoniului natural. Studenții au putut constata, datorită fotografiilor și planurilor de arhivă, cum au fost concepute elementele peisagistice, în crearea și dezvoltarea domeniului, astfel încât să completeze și să pună în valoare estetica edificiilor și a detaliilor arhitecturale, într-un ansamblu armonios. Această abordare reprezintă principala provocare a echipelor de specialiști care, în zilele noastre, au misiunea de a conserva și revitaliza tersasele, grădinile și parcurile castelelor astfel încât să redea vizitatorilor experiența memorabilă de odinioară.
Vizita la Serele Reginei Maria
Studenții USAMV București au intrat în Serele Regale, un loc drag Reginei Maria, unde, la începutul secolului XX, se cultivau specii care împodobeau terasele și grădinile Castelelor Peleș și Pelișor. Astăzi, aici, viitorii peisagiști și horticultori au ocazia să vadă arcada de bougainvillea sub care Reginei îi plăcea să își savureze ceaiul sau cele câteva exemplare rămase din orhideele istorice.
„Nu îmi imaginez România fără acest loc emblematic, care ne reprezintă pe noi, ca popor”, a spus una dintre studente, iar colegul ei a completat: „Cu toții ne dorim ca tot ce se vede aici să rămână în picioare. Eu vin an de an alături de colegii mei de la Facultatea de Horticultură și ajutăm la întreținerea parcului natural.”
Începerea lucrărilor de restaurare la Vila Șipot
APRP a demarat și lucrările de restaurare la Vila Șipot. Arh. Matei Badea și echipa de ingineri care se va ocupa de consolidare au analizat stadiul clădirii. Vila Șipot – fostul birou regal de arhitectură și reședința lui Karel Liman, arhitectul cel mai important al Casei Regale, la începutul secolului XX, se află într-un stadiu avansat de degradare și necesită intervenții urgente.
„Când ne plimbăm pe aleile Peleșului și privim din exterior, unele clădiri pot părea relativ bine conservate, dar este doar o impresie de aparență. Este și cazul Vilei Șipot. Numai intrând în interior și studiind elementele structurale, cu tehnici de specialitate îți poți da seama de nivelul degradării. În momentul de față, nu mai putem amâna, dacă vrem să recuperăm acest edificiu de valoare și să-l reintegrăm în oferta culturală și turistică a locului” spune arh. Matei Badea.
În 2021, spațiul de la parter al Vilei a găzduit Galeria Arhitecților Peleșului – o expoziție temporară organizată de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și co-finanțată prin Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului. Peste 5000 de vizitatori au putut afla istoria unică a vilei și rolul arhitecților regali în crearea și dezvoltarea Castelului Peleș și a Domeniului Regal.
Pe Domeniul Regal Peleș, 10 mai – Ziua regalității, de acum Ziua Independenței Naționale a României, a fost sărbătorită printr-o efervescență de evenimente și activități reprezentative pentru proiectele APRP. Atelierul de peisagistică al USAMV București continuă până la finalul săptămânii, pe fundalul unor demersuri permanente de dezvoltare a comunității de parteneri, sponsori și susținători ai recuperării și punerii în valoare a patrimoniului arhitectural, natural și cultural Peleș.